Alles over wat wij doen

Wij zijn als 1 lichaam. Op dit moment zijn er duizenden medemoslims die het erg zwaar hebben. Dit zijn onze broers en zussen. We hebben een instrument om dit op te lossen. NZF ontketent de immense kracht van de Zakat zoals de Profeet (saw) dat ons heeft geleerd.

Levens veranderen met de Zakat

Het Nationaal Zakat Fonds (NZF) slaat de handen ineen om een positieve impact te maken in Nederland. Samen zijn we in staat om oplossingen te vinden voor verschillende uitdagingen, zowel op economisch, sociaal als religieus vlak. Zo kunnen we een samenleving creëren waarin iedereen het besef heeft dat hij of zij als helpende hand van de ander fungeert. NZF ziet zichzelf niet alleen als de verlichter van pijn, maar vooral als een aanjager van hoop.

Educeren

Wij maken de Zakat toegankelijk door gidsen te schrijven en Zakat-workshops aan diverse doelgroepen aan te bieden.

Ga naar de kennisbank >

Calculeren

Wij helpen jou in het berekenen van de Zakat om er zeker van te zijn dat je de correcte hoeveelheid aan Zakat uitgeeft.

Bereken jouw Zakat >

Collecteren

Wij zijn jouw betrouwbare partner voor het inzamelen van de Zakat. Dit collecteren doen wij enkel via ons digitale platform.

Geef Zakat >

Verdelen

Wij verdelen jouw Zakat over de acht vastgestelde categorieën in de koran (9:60) en maken daarmee impact in heel Nederland.

Lees hoe dat gaat >

Wat we hebben bereikt

>3.500

Mensen geholpen

€1,8M+

Uitgegeven aan Zakat in Nederland

>8.000

Betalers die hun Zakat toevertrouwen

Wij verdelen de Zakat over 3 fondsen

Jouw Zakat is meer dan alleen een betaling. Het is naast een zuivering van jouw rijkdom ook een manier om sociale verandering te creëren.

Noodfonds

Help moslims in nood om door hun moeilijke periode te komen door hen snel toegang te geven tot geld om hun basisbehoeften, zoals voedsel en kleding, te dekken.

Geef Zakat aan het Noodfonds >

Woonfonds

Help moslims aan een veilig thuis. Helaas wonen veel moslims al jaren in niet-leefbare woningen, slapen op de koude betonnen vloeren en dit zonder enig interieur.

Geef Zakat aan het Woonfonds >

Groeifonds

Ondersteun moslims die door geldgebrek niet in hun ontwikkeling kunnen investeren. Help hen om het beste uit zichzelf te halen, waar wij allemaal baat bij hebben. 

Geef Zakat aan het Groeifonds>

NZF is jouw betrouwbare partner

Altijd vertrouwd

Enerzijds brengt het NZF mensen het belang, de kracht en de essentie van de Zakat bij en biedt het mensen ondersteuning om tot een juiste berekening van de Zakat te komen. Anderzijds is NZF de betrouwbare partner waar jij zorgeloos jouw Zakat of andere liefdadigheidsgelden aan kunt doneren om zoveel mogelijk impact te maken op lokaal niveau. NZF streeft ernaar om koploper te zijn op het gebied van professionaliteit, transparantie en doelmatigheid. Dit vertaalt zich onder andere in de deskundigheid van de betrokkenen, onze jaarlijkse audits, een ANBI-status en het CBF keurmerk en inzicht in de gerealiseerde impact.

Weet jij hoeveel Zakat je moet afstaan?

Wij helpen je met jouw religieuze verplichting. Weet je het al? Dan kun je gelijk betalen. Of maak gebruik van de calculator om jouw Zakat te berekenen.

Impact verhalen

In de afgelopen maanden hebben wij honderden mensen kunnen assisteren. Lees meer over wat de verhalen achter deze mensen zijn.

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Waar gaat de Zakat heen?

Een goede vraag. De Zakat is jouw derde pilaar en het is belangrijk dat je hier zorgvuldig mee omgaat.

De Zakat wordt bij ons uitgegeven over 4 verschillende fondsen (noodfonds, woonfonds, groeifonds en startfonds). Duizenden Nederlandse moslims kunnen via de website een aanvraag indienen. Wij hebben dan een gesprek met ze en checken alle documenten (bankafschriften, paspoort e.a.) en kijken dan op welke manier wij het beste kunnen assisteren. Dit gaat bijvoorbeeld om het voorkomen van een huisuitzetting. Hierdoor komt een moeder met haar kinderen niet op straat. Het volledige proces kun je hier lezen.

Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.