Ik stond op het punt om haram geld te accepteren, want ik zag geen uitweg meer.

mrt 11, 2024 | Impact stories

  1. Impact stories
  2. Ik stond op het punt om haram geld te accepteren, want ik zag geen uitweg meer.

Dit is Mehmet en dit is zijn realiteit. Als gescheiden vader van twee jonge kinderen, met de verantwoordelijkheid voor zijn moeder en broertje, staat hij voor een berg aan rekeningen en een huurachterstand. Hij voelt de zware last van financiële stress op zijn schouders. 

Mehmet: “Elke nacht lig ik wakker, piekerend over hoe ik de eindjes aan elkaar kan knopen. De angst om mijn kinderen niet te kunnen voorzien van wat ze nodig hebben, is overweldigend. Mijn moeder en broertje zijn afhankelijk van mij. “De vrees om de regeling voor mijn woning te verliezen en, nog erger, mijn kinderen kwijt te raken, verlamt me.”

Gedreven door wanhoop en de dringende noodzaak om zijn gezin te onderhouden, bevindt Mehmet zich op een kruispunt. Hij overweegt werk aan te nemen dat tegen zijn principes ingaat, werk dat haram (verboden) is. Het idee alleen al veroorzaakt een innerlijke strijd, een gevecht tussen zijn geloof en de realiteit van zijn situatie.

“Ik schaam me zo diep….Ik stond op het punt werk aan te nemen waarvan ik nooit had gedacht dat ik het zou overwegen. “De financiële druk en de angst om alles te verliezen maakten dat ik bijna mijn principes opzij zou zetten, gewoon om rond te kunnen komen, ik was bijna vergeten wie Rizq geeft en de uitwegen in moeilijke situaties” vertelt Mehmet.

Op het laatste moment, net toen hij dacht dat er geen uitweg meer was, kwam er hulp uit een onverwachte hoek. Hij hoorde over het Nationaal Zakat Fonds; samen hielpen we Mehmet zijn meest dringende schulden af te lossen en voorkwamen wij dat hij op een Haram wijze zijn inkomsten zou verdienen.

Dit verhaal laat de kracht van de gemeenschap en de impact van Zakat zien. Jouw bijdrage, groot of klein, kan het leven van iemand enorm veranderen. Hierdoor beseffen we des te meer hoe groot onze verantwoordelijkheid is.

Duizenden moslims hebben recht op hulp van de gemeenschap en rekenen op het NZF, en daarmee ook op jou.

Een sterke ummah begint bij jou.

Geef lokaal.

Ben jij klaar om jouw Zakat te betalen?

Wij helpen honderden medemoslims per week. Jouw plicht is hun recht. Sluit je aan bij de duizenden anderen die hun Zakat afdragen via NZF.

Meer om te lezen

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Vragen? Klik hier.