Doe wat jij kunt voor hen

Jij kan de wereld veranderen. Dit kan met geld en met tijd. Allereerst met jouw verplichting, de Zakat. Daarna door met jouw tijd en energie bij te dragen

Zakat betalen

Met jouw Zakat vervul jij jouw religieuze plicht. NZF helpt hiermee onze Nederlandse moslims en kinderen met voedsel, kleding en een dak boven hun hoofd. Hiermee versterken wij onze gemeenschap.

Sadaqah doneren

Met jouw Sadaqah help je ons om nog meer mensen te helpen. Jij draagt bij aan de noodzakelijke kosten voor de organisatie zoals de telefoonkosten. Wij willen altijd bereikbaar zijn voor onze medemoslims.

Help mee als vrijwilliger

NZF is een klein, snelgroeiend fonds met als focus de islamitische gemeenschap in Nederland. Het Nationaal Zakat Fonds bestaat uit diverse teams, waaronder Team Sociaal Werk en Marketing & Communicatie. Wil jij ook bijdragen aan deze beweging? 

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Creatieve marketeer (±4 uur per week)

Armoede in Nederland is een vrij onzichtbaar probleem. Veel mensen maken zich dagelijks grote zorgen over hun financiële situatie. Doen hun best om hun hoofd boven water te houden. En in sommige gevallen zijn daar ook kinderen bij betrokken.

Wil jij je steentje bijdragen aan het armoedevraagstuk in Nederland? En daarnaast samenwerken in een inspirerende omgeving met een kleine groep enthousiaste, gedreven en betrokken vrijwilligers (professionals)? Wil jij ook graag vanuit de Islamitische visie en filosofie acteren: menswaardig, rechthebbend, hoopgevend en uitgaand van het goede in de mens?

Dan zijn we op zoek naar jou!

Ben jij een échte marketeer? Kan jij merken bouwen? Of kan je concepten goed doorontwikkelen? En ben jij creatief? Als vrijwilliger binnen het Team Marketing & Communicatie help jij ons om toffe en doelgroep gerichte campagnes te bedenken en uit te werken. Dit doe je compassievol en vanuit gelijkwaardigheid.

Verder heb jij:
– Een islamitische achtergrond
– Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands
– Als je een andere taal spreekt, is dit een pre
– Je bent creatief en kan een team leiden en aansturen

Wat krijg je ervoor terug?

– One big happy family met een gezamenlijke droom
– Je levert een positieve bijdrage aan gemeenschapsontwikkeling en de samenleving
– Een werkplek die inspirerend en motiverend is op maatschappelijk en spiritueel niveau.
– Veel ruimte om innoverende en creatieve ideeën aan te dragen en uit te werken binnen onze innovatielab
– Een (nieuw) netwerk
– Een glimlach en vele zegeningen

Ben je geïnteresseerd? Stuur je CV en een korte motivatie op naar werving@nationaalzakatfonds.nl

 

Onderzoekers/interviewers/data-analisten bij R&D

Ben jij iemand die gedreven is om het verschil te maken en wil jij bijdragen aan het versterken van (het sociale werk van) NZF? We zijn op zoek naar vrijwilligers voor onze afdeling Research & Development, die een passie hebben voor onderzoek, data-analyse en het voeren van interviews. Deze functies zijn op vrijwillige basis, met een toewijding van minimaal 4 uur per week. Jij zal met jouw mede-teamleden het fundament zijn voor al onze interne en externe analyses en onderzoeken. 

Als lerende organisatie zoeken we binnen NZF continu naar kansen en mogelijkheden. Of het nu gaat om het bereiken van mensen in nood of het opbouwen van relaties met sociale partners en de overheid. Dit willen we steeds meer data-gedreven doen.

Jouw rol is van cruciaal belang voor het verwezenlijken van onze missie en visie en het behartigen van belangen voor de duizenden mensen die hun hulpvraag toevertrouwen aan NZF. Je versterkt daarmee niet alleen NZF als organisatie maar vooral de positie van de gemeenschap. We zijn op zoek naar individuen die zich willen inzetten voor minimaal 4 uur per week voor deze vrijwillige functies. Deze kun je flexibel inzetten; we werken vrijwel allemaal op afstand.

Jouw belangrijkste verantwoordelijkheden:

– Uitvoeren van onderzoek naar sociaal–economische behoeften, trends en patronen binnen de gemeenschap en mogelijke oplossingen identificeren.

– Analyseren van verzamelde gegevens en presenteren van bevindingen en aanbevelingen ter verbetering van programma’s en diensten ten behoeve van de gemeenschap

– Uitvoeren van interviews om inzicht te krijgen in de ervaringen en behoeften van de doelgroepen van NZF

– Bijdragen aan de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe initiatieven om de impact van het NZF te vergroten.

Wie ben jij? We zijn op zoek naar vrijwilligers die: 

– Interesse in en/of affiniteit hebben met gemeenschapsontwikkeling

– Ervaring hebben met onderzoeksmethoden, data-analyse en rapportage.

– Goede communicatieve vaardigheden hebben en in staat zijn om effectief informatie te verzamelen via interviews en andere methoden

– Zelfstandig kunnen werken en positief bijdragen aan een teamomgeving.

– Flexibiliteit en bereidheid tonen en minimaal 4 uur per week beschikbaar zijn.

Wat bieden wij:

– Een inspirerende en uitdagende omgeving waarin je een positieve impact kunt hebben op het leven van anderen.

– Een omgeving waarin jouw spiritualiteit een boost krijgt.
– De mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen in sociaal werk en ondernemerschap.
– Flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken.
– Een team van betrokken en gepassioneerde collega’s die klaarstaan om jou te ondersteunen en begeleiden.

Heb je interesse om deel uit te maken van het R&D team? Stuur je CV en een korte motivatie naar werving@nationaalzakatfonds.nl en vertel ons waarom je graag zou willen bijdragen aan het werk van het Nationaal Zakat Fonds. We kijken uit naar jouw sollicitatie en het potentieel om samen een verschil te maken!

 

Data analist Google Analytics (±4 uur per week)

Ben jij de Data Detective die wij zoeken?

Wij zijn op zoek naar een scherpzinnige en analytisch sterke vrijwilliger die ons team komt versterken als Data Analist. Heb jij een passie voor data en ben je bedreven in Google Analytics? Wil je jouw vaardigheden inzetten om een positieve impact te maken en tegelijkertijd Hasanaat te verdienen in lijn met de Islamitische principes? Dan is deze rol perfect voor jou!

Over de rol:

Als onze Data Analist speel je een cruciale rol in het analyseren en in kaart brengen van onze datastromen via Google Analytics. Je helpt ons niet alleen met het verbeteren van onze online aanwezigheid, maar draagt ook bij aan het vervullen van de derde pilaar van de Islam: Zakat.

Je bent verantwoordelijk voor:

 • Het nauwkeurig monitoren en analyseren van onze websitegegevens.
 • Het in kaart brengen en optimaliseren van klantreizen en gebruikersinteracties.
 • Het beheren en configureren van tags binnen Google Analytics.
 • Het leveren van inzichten en aanbevelingen om onze online aanwezigheid en gebruikerservaring te verbeteren.
 • Het samenwerken met ons marketing- en IT-team om data-gedreven beslissingen te ondersteunen.

Wat zoeken we in jou?

 • Ervaring met en diepgaande kennis van Google Analytics.
 • Sterke analytische vaardigheden en aandacht voor detail.
 • Vermogen om complexe data te vertalen naar begrijpelijke inzichten.
 • Proactieve houding en de vaardigheid om zelfstandig te werken.
 • Affiniteit met onze missie en waarden, en een verlangen om bij te dragen aan de Islamitische gemeenschap.

Wat bieden wij?

 • Een unieke kans om je analytische vaardigheden in te zetten voor een goed doel en tegelijkertijd Hasanaat te verdienen door ervoor te zorgen dat Zakat bij de juiste mensen terecht komt.
 • De mogelijkheid om ervaring op te doen in een dynamische en maatschappelijk betrokken organisatie.
 • Flexibele werkuren en de mogelijkheid om vanuit huis te werken.
 • Een inspirerende en ondersteunende team omgeving.

Interesse?

Ben jij klaar om je data-analyse talent in te zetten voor een goed doel en tegelijkertijd je spirituele reis te verrijken? Stuur je CV en motivatiebrief naar werving@nationaalzakatfonds.nl. Maak deel uit van ons team en zet je creativiteit in voor een betere wereld!

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Ben jij ondernemer?

Wij zijn er ook voor jou. Je kunt een gratis adviesgesprek inplannen met één van onze Zakat adviseurs of direct jouw Zakat berekenen.

Vragen? Klik hier.