Mijn Zakat betalen

Er zijn duizenden medemoslims in Nederland die leven in armoede. We ontvangen honderden aanvragen per week en doen ons best hen te helpen. Jij kunt hier deel van uitmaken.

De Nederlandse moslims hebben jou nodig

In de afgelopen maanden hebben wij honderden medemoslims geholpen die recht hebben op onze hulp. Wij zijn voor hen verantwoordelijk.

Wij richten ons op Nederland

Uit de leer van de vier belangrijkste wetscholen blijkt dat het uitgeven van Zakat in de eigen gemeenschap de prioriteit verdient. De wijsheid hierachter is dat de gemeenschap elkaar helpt en daardoor ook op collectief niveau groeit.

Wij bundelen onze krachten

Wij centraliseren de Zakat, zoals dit ook ten tijde van de Profeet (vmzh) en de vele generaties daarna was. Zakat is namelijk niet alleen een individuele zaak, maar een zaak van de gehele gemeenschap. De Zakat maakt van de Islamitische samenleving één geheel, alsof het één familie is.

Wij verdelen de Zakat gebalanceerd

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Zakat niet alleen voor de armen bedoeld. Zakat moet gebalanceerd uitgegeven worden over de acht vastgestelde categorieën die in de Koran vermeld staan (9:60).

>3.500

Mensen geholpen

€1,8M+

Uitgegeven aan Zakat

>8.000

Betalers die hun Zakat toevertrouwen

Het fundament van ons geloof

Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) is de derde pilaar van de Islam en vormt dus de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij vermogende moslims een deel van hun bezit uitgeven aan degenen die daarvoor in aanmerking komen (acht categorieën).

Wanneer je een islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de Nisab, dien je jouw Zakat te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de Nisab.
Nisab is het minimale vermogen dat je moet bezitten om Zakatplichtig te zijn. De nisab werd gelijkgesteld door de Profeet (vzmh) aan 85 gram goud of 595 gram zilver.

Vandaag staat 85 gram goud gelijk aan €5.094 (januari 2024). Onze Zakat calculator houdt automatisch rekening met de meest actuele dagkoersen.

Hoe het wordt uitgegeven

Het sociaal werk team bestaat uit professionals met diverse achtergronden. Zij zetten zich allemaal minimaal 8 uur per week in en zijn de stem van het Nationaal Zakat Fonds. De werkwijze van NZF bestaat uit 4 fasen van aanvraag tot afwijzing/toekenning van Zakat.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Screening

Elke aanvraag komt bij ons digitaal binnen in ons CRM-systeem. Wij screenen allereerst uitvoerig alle documenten zoals de bankafschriften, paspoort, schuldenoverzichten etcetera.

Persoonlijk contact

Wij bellen altijd de medemoslim/aanvrager op en zijn dan echt benieuwd hoe het gaat met hem/haar. Het is belangrijk om het gevoel te geven dat we er voor elkaar zijn gedurende makkelijke en moeilijke tijden. Vervolgens kijken wij op welke manier we kunnen zorgen dat de aanvrager er weer bovenop komt. Hierbij verwijzen wij ook mensen door naar de hulpverlening, omdat geld alleen niet de oplossing is.

Intern casusoverleg

Na ons gesprek kijken wij dan wat nodig is. Als iemand bijna uit huis wordt gezet dan zal dat wellicht zijn, het betalen van de achterstallige huurschuld. Dit doen we binnen het team.

Monitoring en evaluatie

Wij willen dat elke Zakat-aanvrager zo snel mogelijk een Zakat-betaler wordt net zoals jij. Daarom monitoren we elke aanvraag en van tijd tot tijd bellen wij hen op om te kijken hoe het gaat.

Jouw Zakat wordt verdeeld over 3 fondsen

Jouw Zakat is meer dan alleen een betaling. Het is naast een zuivering van jouw rijkdom ook een manier om sociale verandering te creëren.

Noodfonds

Help moslims in nood om door hun moeilijke periode te komen door hen snel toegang te geven tot geld om hun basisbehoeften, zoals voedsel en kleding, te dekken.

Geef Zakat aan het Noodfonds >

Woonfonds

Help moslims aan een veilig thuis. Helaas wonen veel moslims al jaren in niet-leefbare woningen, slapen op de koude betonnen vloeren en dit zonder enig interieur.

Geef Zakat aan het Woonfonds >

Groeifonds

Ondersteun moslims die door geldgebrek niet in hun ontwikkeling kunnen investeren. Help hen om het beste uit zichzelf te halen, waar wij allemaal baat bij hebben. 

Geef Zakat aan het Groeifonds>

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Kan de medemoslim op jouw rekenen?

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Vragen? Klik hier.