Ik slaap met honger, voor mijn kinderen.

mrt 11, 2024 | Impact stories

  1. Impact stories
  2. Ik slaap met honger, voor mijn kinderen.

In de schaduw van welvaart, in een hoekje van Nederland, woont Amira met haar twee kinderen, Samir en Leyla. Sinds het overlijden van haar man, staat ze er alleen voor. Elke dag gaat ze aan het werk, van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond, in een poging om de eindjes aan elkaar te knopen. Ondanks haar onvermoeibare inzet, blijft de financiële druk een constante schaduw over het gezin werpen.

Amira: “Elke avond als ik naar bed ga, vraag ik me af of ik wel genoeg heb gedaan. Ik skip mijn eigen avondeten zodat er meer overblijft voor Samir en Leyla. Het breekt mijn hart, maar ik heb geen keuze.”

De situatie verslechtert wanneer de deurwaarder aanklopt, voor de groeiende schuldenberg. Familieleden en vrienden bieden hulp waar ze kunnen, maar hun geduld en middelen zijn niet oneindig. “We willen helpen,” zeggen ze, “maar het is moeilijk. We hebben ook onze eigen lasten.”

In een wereld waar de meeste mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun volgende maaltijd, leeft Amira’s gezin op de rand van wanhoop. Elke avond, na haar werk, loopt Amira langs de lokale winkels, in de hoop iets bruikbaars te vinden in de bakken met laatste kansjes. Hoewel deze tochten soms vruchtbaar zijn, is het vaak niet genoeg. 

Op zaterdagen en na school zoekt Leyla, Amira’s jongste, naar blikjes om in te leveren voor statiegeld. Elke cent is een bijdrage aan hun overleving. “Ik vind het niet erg om te helpen,” zegt Leyla. “Ik weet dat mama hard werkt voor ons.”

De voedselbank wordt een wekelijkse halte, een plek waar Amira en haar kinderen niet alleen voedsel vinden, maar ook een gemeenschap die hen steunt. “Zonder de voedselbank,” zegt Amira, “weet ik niet hoe we het zouden redden.”

Dit verhaal is een blik op de veelvoorkomende verborgen strijd die sommige islamitische gezinnen in Nederland voeren, een strijd tegen armoede die vaak onzichtbaar blijft. In de schaduw van de Nederlandse welvaart leven gezinnen zoals dat van Amira, gevangen tussen trots en noodzaak, vechtend voor een betere morgen. Er is een reden waarom Zakat voor ons verplicht is, het is niet alleen een zuivering van jou rijkdom, maar ook om mensen zoals Amira ademruimte te geven. 

Jouw zakat kan levens veranderen. Die kan het verschil maken tussen wanhoop en hoop, tussen honger en verzadiging. Draag je zakat af en help ons de levens van degenen die hier recht op hebben te verbeteren. 

Hierdoor beseffen we ons maar al te meer hoe groot onze verantwoordelijkheid is. Duizenden moslims hebben recht op hulp van de gemeenschap en rekenen op het NZF en daarmee ook op jou. 

Een sterke ummah begint bij jou. 

Geef lokaal.

Ben jij klaar om jouw Zakat te betalen?

Wij helpen honderden medemoslims per week. Jouw plicht is hun recht. Sluit je aan bij de duizenden anderen die hun Zakat afdragen via NZF.

Meer om te lezen

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Vragen? Klik hier.