Sara’s school lunch

nov 13, 2023 | Impact stories

Dit is de lunch van Sara. Hoe ziet die van jouw kinderen eruit?

Sara, een jong, levendig meisje van vijf jaar. Haar vader werkt als pakketbezorger en haar moeder leert de taal, zodat zij in de toekomst haar droom kan verwezenlijken met een eigen naaiatelier. Vader besloot dit jaar meer diensten te draaien zodat hij beter kon voorzien in de basisbehoeften van zijn gezin. Helaas bracht hen dat in de problemen met betrekking tot de toeslagen. Zo moesten zij meer dan € 2000,- terug betalen. Met iets meer loon, ging hij er sterk op achteruit. Dat zorgde ervoor dat zij als gezin in financiële problemen terechtkwamen. Van een schuld bij de Belastingdienst tot aan de energiekosten die niet meer gedekt konden worden. Zij kwamen letterlijk niet meer rond en kwamen maandelijks structureel € 200,- tekort. In het dorp waar ze samen met haar ouders woont zijn er weinig faciliteiten of ondersteuning. Voor de voedselbank komen ze net niet in aanmerking. Ook schamen ouders zich om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld buren of andere naasten.

Terwijl andere kinderen kleurrijke lunchboxen met een overvloed aan lekkernijen meebrachten naar school, was Sara’s lunch zeer eenvoudig. Haar lunch bestond uit twee sneetjes brood, verpakt in een simpel boterhamzakje. Geen beleg, geen fruit, geen sapje. Haar moeder deed haar uiterste best om ervoor te zorgen dat Sara nooit iets tekortkwam, maar het leven had andere plannen.

Sara was zich niet altijd bewust van haar ‘lunch’. Ze was te jong om de subtiliteiten van sociale status en financiële onzekerheid te begrijpen, maar de andere kinderen merkten het wel op. Sara werd gepest en uitgelachen, omdat de kinderen haar maar raar vonden. Met Sara ging het achteruit.

Armoede of financiële uitdagingen hebben grote effecten op kinderen. Meer dan 10% van de kinderen in Nederland leeft in armoede wat weer kan leiden tot verdriet en eenzaamheid. Als we spreken over bestaanszekerheid, gaat het over gezinnen, mannen, vrouwen en zeker ook kinderen. Kinderen wiens wieg ‘toevallig’ ergens stond en wat vaak bepalend is voor de kansen en mogelijkheden in hun toekomst. Bestaanszekerheid gaat ook over het creëren van veilige en gezonde omgevingen om in op te groeien met als doel dat kinderen hun huidige leefsituatie kunnen ontstijgen.

Ben jij klaar om jouw Zakat te betalen?

Wij helpen honderden medemoslims per week. Jouw plicht is hun recht. Sluit je aan bij de duizenden anderen die hun Zakat afdragen via NZF.

Meer om te lezen

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Vragen? Klik hier.