De boer met kiespijn

nov 16, 2023 | Impact stories

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor een rekening?

Assalaamu alaykum, hallo, ik ben een gehuwde vrouw en moeder van 3 kleine kinderen van 9, 5 en 4 jaar. Onze situatie is verre van ideaal en ik probeer de afgelopen 5 jaar zelf de touwtjes aan elkaar te knopen. Mijn man is 12 jaar geleden erg ziek geworden wegens mislukte rugoperaties, longoperaties en nieroperaties. Mijn man is 100% afgekeurd, maar we leven onder het bijstandsniveau omdat mijn man alleen een WIA-uitkering krijgt.

Naast moeder en partner, ben ik ook zijn mantelzorger. Vanwege de moeilijke situatie zijn wij financieel in moeilijkheden gekomen. Er zijn veel schulden ontstaan door de hoge ziektekosten en schulden bij mijn familieleden, omdat ik steeds (helaas met veel schaamte) bij mijn familie moest aankloppen om geld te lenen om de ene rekening na de andere rekening te kunnen betalen. Er lijkt geen einde aan te komen. Ik schaam mij heel erg dat ik beroep op jullie moet doen. We leven al van de voedselbank wat al vernederend genoeg is, en zelfs de kledingbank om mijn kinderen te kunnen voorzien van kleding.

Nu komt het ergste: ik ben al 12 jaar niet naar de tandarts geweest, eigenlijk sinds mijn man ziek is geworden en mijn kinderen op de wereld kwamen. Ik zou heel graag willen werken nu al mijn kinderen op school zitten om onze financiële situatie te verbeteren maar ik schaam me dood voor mijn gebit. Ik heb ook geen sociale contacten omdat ik meerdere tanden mis en mij niet durf te vertonen. Ik heb een goede opleiding afgerond, maar door mijn huidige situatie kan ik helaas geen kant op. Ik ben bang voor de rekening. Kunnen jullie iets voor mij en mijn gezin betekenen?”

Dagelijks komen mensen door ziekte en arbeidsongeschiktheid thuis. Maar dat het zo’n effect kan hebben op het leven, dat wordt niet altijd opgemerkt. Niet meer voldoende middelen om boodschappen te doen, kleding te kopen voor de kinderen en zelfs al 12 jaar niet naar de tandarts, waardoor je gebit helaas niet meer te redden is. 1,5 miljoen Nederlanders zijn al langer dan 2 jaar niet naar de tandarts geweest omdat ze bang zijn voor de rekening.

Bestaanszekerheid is tegenwoordig een buzz-woord. We voelen er amper iets bij, terwijl de verhalen als die van Laura de ware betekenissen van bestaanszekerheid illustreren. De voelbare wanhoop is exact datgene is waar we nu oog voor moeten hebben.

Ben jij klaar om jouw Zakat te betalen?

Wij helpen honderden medemoslims per week. Jouw plicht is hun recht. Sluit je aan bij de duizenden anderen die hun Zakat afdragen via NZF.

Meer om te lezen

Vragen? Klik hier.