Ramadan en medicatie

Onze missie is om de derde pilaar van de Islam te verstevigen. NZF ondersteunt moslims bij het berekenen, verzamelen en verdelen van hun Zakat om zoveel mogelijk impact te maken in de Nederlandse samenleving.

Ramadan en medicatie

De Ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims. Veel moslims vasten dan ook tijdens de Ramadan, maar hoe zit dat als je medicatie gebruikt? De Ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op, maar wanneer je medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico.

De meeste medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen. Soms willen mensen tijdens de Ramadan één of meer doses overslaan of alle medicijnen in een keer innemen. Dit kan tijdens het vasten problemen opleveren voor je gezondheid. Als je medicijnen of voedingssupplementen gebruikt en wilt vasten, is het belangrijk dat je eerst overlegt met je arts en apotheker voordat je begint. Zij kunnen je informeren over de effecten en of het veilig genoeg voor je is.

Daarnaast zijn er verschillende meningen over welke soorten medicijnen het vasten kunnen verbreken. Jouw lokale imam kan je hier meer over informeren.

Ramadan en zwangerschap

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan het vasten een extra belasting zijn. Twijfel je of je mee moet doen met vasten? Overleg dan ruim van te voren met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog voor eventuele medische risico’s. Lees hier.

 

Ramadan en diabetes

Dit jaar start de Ramadan in april. Tijdens de Ramadan kan er veel veranderen: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en fysieke activiteit. Voor gezonde mensen zal dit niet veel problemen veroorzaken, maar wat nou als je chronisch ziek bent en bijvoorbeeld diabetes hebt? Lees hier.

 

Geef Sadaqah in deze maand

Doneer Sadaqa óf betaal jouw Zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Vragen? Klik hier.