Ramadan en zwangerschap

 

Ramadan en zwangerschap

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan het vasten een extra belasting zijn. Twijfel je of je mee moet doen met vasten? Overleg dan ruim van te voren met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog voor eventuele medische risico’s.

Als je tijdens de zwangerschap toch mag en kunt vasten, wees dan vooral in de eerste weken van je zwangerschap extra voorzichtig. De eerste 12 weken van de zwangerschap zijn namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. In deze periode is het kindje nog erg kwetsbaar omdat de organen worden aangelegd. De baby neemt gedurende de hele zwangerschap ook alle nodige voedingsstoffen en energie op van de moeder. Probeer daarom tijdens de Ramadan voldoende rust te nemen en let goed op dat je voldoende voedingstoffen en vocht binnen krijgt op de momenten dat je wel kunt eten.

Geef Sadaqah namens jouw kind

Ramadan en medicatie

De Ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims. Veel moslims vasten dan ook tijdens de Ramadan, maar hoe zit dat als je medicatie gebruikt? De Ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op, maar wanneer je medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico.

Ramadan en diabetes

Dit jaar start de Ramadan in april. Tijdens de Ramadan kan er veel veranderen: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en fysieke activiteit. Voor gezonde mensen zal dit niet veel problemen veroorzaken, maar wat nou als je chronisch ziek bent en bijvoorbeeld diabetes hebt?

Vragen? Klik hier.