Ramadan en diabetes

Ramadan en diabetes

Dit jaar start de Ramadan in maart. Tijdens de Ramadan kan er veel veranderen: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en fysieke activiteit. Voor gezonde mensen zal dit niet veel problemen veroorzaken, maar wat nou als je chronisch ziek bent en bijvoorbeeld diabetes hebt?

Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik vast?

Als je vast, begint je lichaam energievoorraden te gebruiken om je bloedglucosewaarden normaal te houden. Voor de meeste mensen is dit niet schadelijk. Als je diabetes hebt, vooral als je medicatie of insuline gebruikt, loop je het risico op hypoglykemie (hypo’s), wanneer je bloedsuikers te laag zijn. Met het lange vasten van dit jaar zijn de risico’s op hypo’s en uitdroging groot. Een ander probleem dat kan optreden, is het risico op hoge glucosespiegels na de grotere maaltijden die we eten voor en na het vasten bij Suhoor en Iftar.

Hypo’s, hoge glucosespiegels en uitdroging kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes.

 

Betaal jouw Zakat en help jouw medemoslims

Doneer Sadaqa óf betaal jouw Zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Ramadan en zwangerschap

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan het vasten een extra belasting zijn. Twijfel je of je mee moet doen met vasten? Overleg dan ruim van te voren met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog voor eventuele medische risico’s. Lees hier.

Ramadan en medicatie

De Ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims. Veel moslims vasten dan ook tijdens de Ramadan, maar hoe zit dat als je medicatie gebruikt? De Ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op, maar wanneer je medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico.

 

Vragen? Klik hier.