Ramadan en diabetes

 

Ramadan en diabetes

Dit jaar start de Ramadan in maart. Tijdens de Ramadan kan er veel veranderen: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en fysieke activiteit. Voor gezonde mensen zal dit niet veel problemen veroorzaken, maar wat nou als je chronisch ziek bent en bijvoorbeeld diabetes hebt?

Geef Sadaqah in deze mooie periode

Wat gebeurt er met mijn lichaam als ik vast?

Als je vast, begint je lichaam energievoorraden te gebruiken om je bloedglucosewaarden normaal te houden. Voor de meeste mensen is dit niet schadelijk. Als je diabetes hebt, vooral als je medicatie of insuline gebruikt, loop je het risico op hypoglykemie (hypo’s), wanneer je bloedsuikers te laag zijn. Met het lange vasten van dit jaar zijn de risico’s op hypo’s en uitdroging groot. Een ander probleem dat kan optreden, is het risico op hoge glucosespiegels na de grotere maaltijden die we eten voor en na het vasten bij Suhoor en Iftar.

Hypo’s, hoge glucosespiegels en uitdroging kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met diabetes.

Ik heb diabetes – kan ik vasten?

Kiezen om te vasten is een zeer persoonlijke beslissing en kun je het beste nemen in overleg met een imam. Voor sommige mensen met diabetes kan vasten gevaarlijk zijn of gezondheidsproblemen veroorzaken. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zijn vrijgesteld van vasten, Als je toch wilt vasten, overleg dit dan vóór aanvang van de Ramadan met je huisarts, internist, diabetesverpleegkundige of diabetesarts. Als je niet in staat bent om te vasten, kun je je plichten vervullen door bijv. Fidyah af te dragen. Je lokale imam kan je meer informatie geven hierover.

Ramadan en zwangerschap

Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan het vasten een extra belasting zijn. Twijfel je of je mee moet doen met vasten? Overleg dan ruim van te voren met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog voor eventuele medische risico’s. Lees hier.

Ramadan en medicatie

De Ramadan is een belangrijke maand voor alle moslims. Veel moslims vasten dan ook tijdens de Ramadan, maar hoe zit dat als je medicatie gebruikt? De Ramadan levert voor gezonde mensen geen problemen op, maar wanneer je medicijnen gebruikt is er soms wel sprake van risico.

Vragen? Klik hier.