Noodfonds

Wat is het noodfonds?

Het Noodfonds is het fonds wat zich richt op hulpvragen met een hoge urgentie en intensiteit. Dit fonds is bedoeld voor meerderjarige Nederlandse moslims in noodsituaties en bestaat uit 3 subfondsen:
1. De basisvoorzieningen: voedsel, kleding en persoonlijke verzorging.
2. Huur(achterstanden)
3. Problematische kosten/schulden*
* Bij te hoge schulden worden mensen geadviseerd om hulp te aanvaarden middels de schuldsanering.

Jij kunt maximaal één keer per twee jaar een aanvraag indienen.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wanneer kan ik een aanvraag indienen?

Het Noodfonds ondersteunt mensen in noodsituaties. Als je geen geld overhoudt voor jouw basisvoorzieningen, te maken hebt met problematische betalingsachterstanden, huisuitzetting dan kun je beroep doen op het Noodfonds.

Daarom zullen wij je naast een financiële bijdrage ook ondersteunen om de juiste hulp te vinden, zeker als je het zelf niet kunt. Je kunt hierbij denken aan de schuldsanering, maar ook aan een psycholoog of budgetcoaching.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

Zodra je een aanvraag wilt indienen voor het Noodfonds, vul je het online aanvraagformulier in. Het formulier bestaat uit maximaal 5 stappen en duurt ongeveer 5 minuten. Mocht je een hulpverlener hebben, dan mag je hem/haar ook vragen om de aanvraag namens jou te doen.

Hoeveel hulp kan ik krijgen?

Het Noodfonds bestaat uit diverse subfondsen. De hoogte van jouw Zakat is afhankelijk van diverse factoren. Behalve dat de hoogte van de Zakat afhankelijk is van het (sub)fonds wat men aanschrijft, oftewel de hulpvraag, is het ook afhankelijk van andere variabelen. Deze vraag kent dan ook geen pasklaar antwoord.

Hoelang duurt het proces?

Zodra jij een aanvraag hebt ingediend duurt het in totaal 4 weken voordat het besluit wordt gedeeld in verband met de vele aanvragen. In die 4 weken vindt de screening plaats en wordt er in sommige gevallen contact met jou opgenomen voor een telefonische intake.

Welke documenten zijn nodig?

– Kopie Paspoort/ID-bewijs
– Bankafschriften laatste 3 maanden (betaal- en spaarrekeningen of beheer en leefrekeningen)
– Overzicht schulden (schuldeisers inclusief bedragen) indien van toepassing
– Aanvullende documenten (bijvoorbeeld een factuur waarop vermeld staat dat er sprake is van een schuld bij instantie)

De documenten dienen in een PDF-formaat (geen screenshots!) te worden aangeleverd en facturen van schulden mogen niet ouder zijn dan 14 werkdagen.

 

Wat als ik niet blij ben met de service?

Als stichting is het Nationaal Zakat Fonds afhankelijk van haar Zakat betalers en de mensen die hun hulpvraag aan het Nationaal Zakat Fonds toevertrouwen. Dankzij hen kunnen wij ons werk doen. Wij vinden het dan ook belangrijk om goed contact te hebben. Daar hoort zorgvuldig omgaan met klachten en complimenten vanzelfsprekend bij. Heb jij een klacht of opmerking, dan willen wij dat graag weten. Op deze pagina lees jij meer over onze klachtenprocedure.

Vragen? Klik hier.