Zakat op aandelen

Als aandeelhouder bezit je aandelen in een bedrijf en dat vertegenwoordigt een bepaalde eigendom.

Als jij aandelen hebt gekocht met als enige intentie om deze te verkopen wanneer de koersschommelingen in jouw voordeel werken dan zijn deze aandelen volledig Zakatplichtig. Bij het aanbreken van jouw Zakat dag bekijk je wat de marktwaarde is van jouw portfolio en daar draag je 2,5% over af.

Als jij aandelen hebt gekocht om andere redenen (bijv. je rekent op het dividend van de aandelen) of deze hebt gekocht met meerdere intenties dan is Zakat alleen verschuldigd over de onderliggende activa van het bedrijf. Wij raden jou aan in dit geval gebruik te maken van onze Zakat calculator. Voor deze aandelen raden wij een proxy van 25% aan van de marktwaarde. Onze calculator zal dit automatisch toepassen.

Deze proxy is tot stand gekomen door een onderzoek te doen naar alle aandelen op de FTSE-100. Hieruit bleek dat gemiddeld 25% van de totale waarde Zakatplichtige activa waren. Dus als jij een aandeel hebt dat niet gekocht is met de intentie om deze enkel door te verkopen, voer dat dan in onze calculator. Zie hieronder een voorbeeld hoe hoog de Zakat dan is:

Waarde portfolio met aandelen die zijn gekocht om aan te houden : 40.000 EU
Proxy 25% : 25% van 40.000 EU = 10.000 EU
Te betalen Zakat: 2,5% van 10.000 EU = 250 EU

Related Articles

Niet kunnen vinden wat je zoekt?

Wij staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op.
Neem contact op
Vragen? Klik hier.