Khaled weet als geen ander wat het betekent om opnieuw te beginnen. Hij leerde twee talen tegelijk, vond zijn roeping in het helpen van anderen en zet zich bij NZF in voor sociale rechtvaardigheid met de Zakat. Laat zijn veerkracht en betrokkenheid je inspireren om de ummah te helpen!
- Met welke drie woorden zou jij jezelf willen omschrijven? En waarom?
Veerkrachtig, omdat ik vijf jaar in een oorlogsgebied woonde en als vluchteling alleen hier opnieuw ben begonnen. Alhamdulillah heb vanaf nul mijn leven hier opgebouwd.
Ik ben iemand met een jonge geest, ben namelijk dol op kinderboerderijen en als oom van zeven kinderen ben ik voor hen net zo enthousiast als zij.
Doorzetter, omdat ik Engels en Nederlands tegelijk leerde en een academische carrière opbouwde. Ondanks een moeilijke start bleef ik het volhouden om iets voor mezelf te betekenen. - Wat is je passie buiten de professionele wereld en hoe beïnvloedt dat je dagelijkse leven?
Mijn passie is het helpen van mensen op het gebied van trauma en begeleiding. Als freelancer werk ik met Syrische vluchtelingen in de Randstad en ondersteun ik zowel kinderen als ouders, zodat ze de juiste hulp krijgen na heftige situaties te hebben meegemaakt als gezin/wees. Dit werk geeft me voldoening, omdat ik echt een verschil kan maken in hun leven. Het herinnert me elke dag aan hoe belangrijk gemeenschap en steun zijn.
- Welke profeet of metgezel zou je willen ontmoeten en waarom?
De laatste tijd herken ik mezelf in Musa (AS), omdat hij ook als kind veel beproevingen meemaakte en terecht was gekomen in een omgeving zonder zijn eigen familie. Engels heb ik volledig onder de knie, maar Nederlands is soms een uitdaging en Musa (AS) had ook moeite met spreken. Hij had ook prachtige overwinningen gekregen en ik kijk met dankbaarheid terug naar de overwinningen, zoals stabiliteit op verschillende gebieden in mijn leven. - Waarom zet jij je in bij NZF?
Mijn betrokkenheid bij NZF begon als een zoektocht naar verandering. Als tiener in de oorlog maakte ik veel geweld en onrecht mee, wat mijn emoties en gedachten politiek laadde. Ik twijfelde aan de kracht van de ummah, omdat Syriërs niet overal welkom waren of gevaarlijke reizen moesten maken. In Nederland werd mijn motto: “be the change you want to see.” Via NZF kreeg ik de kans om bij te dragen aan sociale rechtvaardigheid en eenheid binnen de ummah, terwijl mijn perspectief werd bijgesteld. Zo leerde dit werk me dat Zakat draait om eenheid, sociale cohesie en rechtvaardigheid. - Kun je iets vertellen over het Sociaal Domein team en jouw rol?
Het Sociaal Domein team ondersteunt de ummah die Zakat nodig heeft als verlichting in hun moeilijke situatie. Ik hou intakegesprekken, breng hun situatie in kaart en verzamel de benodigde gegevens voor de aanvraag. Ook onderhoud ik contact met aanvragers wiens aanvragen nog in behandeling zijn, zodat ze weten dat we er voor hen zijn. Vooral voor Arabisch sprekenden ben ik een luisterend oor, waarbij ik niet alleen over Zakat praat, maar ook over hun andere uitdagingen en emoties. Dit contact geeft hen steun en vertrouwen in moeilijke tijden. Het doet me goed om te zien hoe ze zich al lichter voelen door een gesprek. - Wat is het meest verrassende inzicht dat je hebt opgedaan door jouw werkzaamheden bij NZF?
Wat mij verrast is de kracht van aanvragers die geen moslimgemeenschap of een moskee in de buurt hebben. Ze voelen zich alleen, maar als wij bellen en ondersteunen, voelen zij hoop. Zij weten met ons belletje dat ze er niet alleen voor staan. We bieden niet alleen financiële hulp bij NZF, maar ook morele steun die een groot verschil maakt in hun leven.