Betaal de Zakat

Oud brood met suiker voor jonge kinderen, moeders die hun avondeten overslaan om hun kinderen te voeden. Een strijd die duizenden medemoslims in Nederland dagelijks voeren. Je ziet het misschien niet, maar ook in Nederland komt dit veel voor Wij zetten ons in om deze gezinnen te ondersteunen. Jouw bijdrage telt.

Samen kunnen wij onze gemeenschap versterken

Dankzij jullie hulp hebben we al talloze moslims uit moeilijke omstandigheden weten te krijgen. Duizenden moslims hebben recht op hulp van de gemeenschap.

Wij richten ons op Nederland

Uit de leer van de vier belangrijkste wetscholen blijkt dat het uitgeven van Zakat in de eigen gemeenschap de prioriteit verdient. De wijsheid hierachter is dat de gemeenschap elkaar helpt en daardoor ook op collectief niveau groeit.

Wij bundelen onze krachten

Wij bundelen onze krachten zoals is gedaan ten tijde van onze Profeet ﷺ en de vele generaties na hem ﷺ. Het doelbewust en strategisch uitgeven van Zakat versterkt onze gemeenschap op veel fronten. Zo vormen we één sterk geheel.

Wij verdelen de Zakat gebalanceerd

Wij hanteren een zorgvuldige selectieprocedure, waarbij we de Zakat evenwichtig verdelen onder de acht groepen die in de Koran staan vermeld (9:60). Wij streven naar duurzame oplossingen.

>3.500

Mensen geholpen

€1,8M+

Uitgegeven aan Zakat

>8.000

Betalers die hun Zakat toevertrouwen

Één van de fundamenten binnen de Islam

Onze religie kent principes in het voordeel van het maatschappelijk belang, de Zakat is er één van. Deze daad van aanbidding is verplicht voor vermogende moslims. Zij dienen een deel van hun bezit uit te geven aan één van de acht categorieën die in de Koran (9:60) staan. Dit wordt berekend aan de hand van een minimum-bedrag, ook wel de Nisab genoemd. Zolang je gedurende een heel islamitisch kalenderjaar in het bezit bent geweest van dit minimum-bedrag ben je Zakat-plichtig.

Onze Profeet ﷺ heeft de Nisab vastgelegd op 85 gram aan goud en/of 595 gram aan zilver. Vanaf januari 2024 staat 85 gram goud gelijk aan €5094. Onze Zakat calculator houdt vanzelfsprekend rekening met de actuele dagkoersen.

Onze werkwijze

Ons team Sociaal Werk bestaat uit toegewijde professionals met diverse specialisaties. Zij hanteren vier fasen die beoordelen of iemand behoort tot degenen die recht hebben op Zakat.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Screening

Elke aanvraag wordt digitaal ingediend in ons systeem. We beginnen met een grondige screening van alle documenten, zoals bankafschriften, paspoorten, schuldenoverzichten en dergelijke.

Persoonlijk contact

Achter financiële moeilijkheden schuilen vaak pijnlijke verhalen. Ons werk bestaat daarom niet enkel uit het screenen en bepalen naar wie de Zakat gaat, maar ook uit het bieden van een luisterend oor en emotionele steun. Het team zoekt samen met de aanvrager naar oplossingen. Hierbij wordt niet enkel gekeken naar financiën, maar ook de emotionele, sociale en praktische behoeften worden in overweging genomen.

Intern casusoverleg

Tijdens dit overleg schetsen wij de complete situatie van iedere aanvrager, waarbij we kijken naar welke zaken op dat moment prioriteit behoeven (of: prioriteit hebben). Als we zien dat een individu bijna uit huis wordt gezet door een achterstallige huurschuld, dan heeft het aflossen van deze huurschuld prioriteit.

Monitoring en evaluatie

Wij streven ernaar dat iedere Zakat-aanvrager zo snel mogelijk een Zakat-plichtige wordt, net zoals jij. We monitoren niet enkel iedere aanvraag, maar ons team verricht ook nazorg. We nemen van tijd tot tijd contact op om te kijken hoe het met hen gaat.

Jouw Zakat wordt verdeeld onder 3 fondsen

Jouw Zakat is meer dan alleen een financiële transactie. Het is een zuivering van jouw rijkdom, die ook nog eens sociale verandering teweeg brengt.

Noodfonds

Het Noodfonds is in het leven geroepen om moslims die in een noodsituatie te verkeren, snel toegang te verschaffen tot basisbehoeften, zoals voedsel en kleding. Jij kunt hieraan bijdragen middels jouw Zakat!

Geef Zakat aan het Noodfonds >

Woonfonds

Ook in Nederland wonen moslims in niet-leefbare woningen, slapen op koude betonnen vloeren zonder enig interieur. Helaas wordt de ernst hiervan onderschat. Help moslims middels jouw Zakat aan een veilig thuis!

Geef Zakat aan het Woonfonds >

Groeifonds

Ieder mens heeft recht op zelfontwikkeling. Deze ontwikkeling kan onze gemeenschap op vele fronten dienen, maar wordt tegengehouden omdat veel moslims in overlevingsmodus leven. Met jouw Zakat ondersteun jij deze groep in het in hun kwaliteiten, krachten en talenten.

Geef Zakat aan het Groeifonds>

Veelgestelde vragen

Wij staan klaar voor al jouw vragen rondom de Zakat.

-
Hoeveel Zakat ben je verplicht te geven?

Je bent Zakat-plichtig als jouw vermogen gedurende een islamitisch kalenderjaar boven een minimumbedrag (Nisab) ligt. Van dit vermogen ben jij verplicht 2,5% af te staan. Onze calculator helpt jou met het berekenen van het door jou te betalen bedrag.

Wanneer ben ik verplicht de Zakat te betalen?

Wanneer je één islamitisch kalenderjaar in het bezit bent geweest het minimumbedrag of meer, ben je Zakat-plichtig. Bijvoorbeeld: stel je bezit op 1 Ramadan 1440 over het minimumbedrag of meer, dan ben je pas Zakat-plichtig als jouw bezit op 1 Ramadan 1441 nog steeds boven dit minimumbedrag ligt. Indien jouw bezit na een jaar onder dit minimumbedrag ligt (dus het geld is gedurende het jaar uitgegeven), dan ben je níet Zakat-plichtig.

Wat is het verschil tussen Sadaqah en Zakat?

De Zakat en Sadaqah verschillen van elkaar. Het uitgeven van Sadaqah kan op verschillende manieren, het geven van een voedselpakket, het geven van de salam, een glimlach en een bedrag naar keuze. Het is een vrijwillige daad waarvoor je wordt beloond.

De Zakat daarentegen is onderdeel van de vijf zuilen en is een financiële verplichting die enkel in geld uitgegeven kan worden. Het doel van de Zakat is het opbouwen, dienen en versterken van de gemeenschap.

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Kan de medemoslim op jouw rekenen?

Geef jouw Zakat of Sadaqah bewust uit zodat wij hiermee namens jou verder mensen hun levens kunnen veranderen.

Vragen? Klik hier.