Verschil tussen Zakat en Sadaqah
Zakat vs. Sadaqah
Sadaqah is een brede term en refereert in bepaalde gevallen naar Zakat in de Koran en Sunnah. Gewoonlijk wordt Sadaqah gebruikt om te verwijzen naar vrijwillige liefdadigheid. De belangrijkste verschillen tussen Zakat en Sadaqah worden hieronder uiteengezet:
1. Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is
2. Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden
3. Bepaalde (schulden)verplichtingen kunnen worden afgetrokken van de Zakat berekening, terwijl Sadaqah geen berekening heeft waarin verplichtingen kunnen worden afgetrokken
4. Zakat werd verzameld en verspreid door een Islamitische regering, terwijl Sadaqah altijd een persoonlijke daad van vriendelijkheid is geweest
5. Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is
6. Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft
7. Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden
8. Zakat heeft specifieke categorieën waar het aan uitgegeven kan worden, terwijl Sadaqah geen vooraf gedefinieerde ontvangers heeft
Zakat bereken je
Het berekenen van de Zakat is belangrijk bij het vervullen van deze derde pilaar. Het Nationaal Zakat Fonds beschikt over een Zakat calculator die jou hierbij kan helpen. Deze calculator is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat jij de juiste hoeveelheid Zakat berekent en uitgeeft.
Afdragen via het Nationaal Zakat Fonds
Het Nationaal Zakat Fonds zorgt voor de verzameling en verdeling van Zakat in overeenstemming met de Sunnah van de Profeet Mohammed (vzmh). Dit doen wij op een verantwoorde- en transparante manier aan degenen die het nodig hebben in Nederland. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse moslims met elkaar verbonden zijn en op elkaar kunnen rekenen in tijden van hoop en wanhoop. We zijn solidair met elkaar.
Duizenden rekenen op jouw hulp
De meest gestelde vragen
Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat is Zakat?
Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.
Wanneer moet ik Zakat betalen?
Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.
Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):
وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ
‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)
Waar moet ik Zakat betalen?
In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.
Hoeveel Zakat moet ik betalen?
Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.
Meer weten?
Ga naar onze kennisbank.
Persoonlijk gesprek?
Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.
Zakat Gids?
Download hier onze laatste Zakat-gids.