Ramadan en Zakat

De ramadan is een bijzondere maand voor alle moslims in Nederland. Toch is het voor sommige mensen ook een hele moeilijke tijd. Door voor hen te bidden en Zakat te geven kun je deze behoeftige mensen óók tijdens de ramadan steunen.

Over de Ramadan

De ramadan is de negende maand van de Islamitische maankalender en staat ook wel bekend als de ‘Maand van de Koran’. Het is een heilige maand van bezinning en verbondenheid. De ramadan wordt ook wel de vastenmaand genoemd, omdat tussen zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt om de ziel te zuiveren en Allah te bedanken voor alles wat Hij geschonken heeft. Moslims in Nederland herdenken tijdens de ramadan dat profeet Mohammed vrede zij met hem de eerste openbaringen van de Koran ontving.

Ramadan: een feest voor iedereen?

De Ramadan is dus een bijzondere maand, maar voor sommige mensen is de ramadan ook een extra moeilijke tijd. Bijvoorbeeld omdat ze geen volwaardige maaltijd op tafel kunnen toveren, of omdat ze ver weg van hun thuis en hun dierbaren zijn en in eenzaamheid leven. Dit speelt zich helaas nog steeds af in Nederland. In deze maand van zelfbeheersing, bescheidenheid, saamhorigheid en liefdadigheid is het dan ook belangrijk om meer te delen met deze mensen die vaak worden vergeten en hen allemaal mee te nemen in je smeekbeden.

Bouw mee aan een sterke gemeenschap.

Doneer Sadaqa óf betaal jouw Zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Zakat geven tijdens Ramadan

Tijdens het vasten van de ramadan worden moslims eraan herinnerd vrijgevig en barmhartig te zijn. Een van de vormen van deze barmhartigheid is het geven van Zakat. Net als de ramadan is de Zakat een van de vijf pilaren van de Islam. Dat het geven van Zakat belangrijk is, blijkt alleen al uit het feit dat het in de Koran 28 keer meteen na het gebed wordt genoemd. Het Nationaal Zakat Fonds (NZF) ondersteunt moslims in Nederland bij het berekenen, verzamelen en verdelen van Zakat in de Nederlandse samenleving. Lees meer over NZF.

Tips Ramadan

Een tip om deze ramadan nog beter te benutten: probeer kennis op te doen over de geschiedenis en de richtlijnen van de ramadan. Wist je bijvoorbeeld dat de sahabah zich ruim 6 maanden van te voren voorbereiden op de ramadan? Kennis opdoen over de geschiedenis en de richtlijnen van de ramadan helpt om meer dingen te doen volgens de sunnah tijdens deze gunstige periode. Als je meer te weten komt over de ramadan, met name waarom en hoe deze ontstaan is, zul je ook meer waardering ontwikkelen. Daarnaast zal je merken dat je ook gemotiveerder zal zijn als je weet waarom je iets doet en hoe dit jou en de gemeenschap ten goede kan komen.

 

Vragen? Klik hier.