Ramadan 2024

 

Wanneer is de Ramadan in 2024?

Het begin van de vastenmaand ramadan start op maandagochtend 11 maart 2024 en eindigt waarschijnlijk op dinsdagavond 9 april 2024. Het suikerfeest (‘Eid al Fitr/Bayram) zal starten op woensdag 10 april 2024.

Het is tijd om jouw Zakat te berekenen

Download jouw Ramadan planner

Deze Ramadan kalender is als een schatkist vol uitdagingen! Elke dag vind je een nieuwe verrassing die je zal inspireren om het beste uit jezelf te halen en anderen te helpen. Of je nu een superheld bent door je Zakat te geven, een kanjer door vrijwilligerswerk te verrichten, of die Jannah-bouwer door extra tijd voor gebed te maken, deze kalender heeft het allemaal!

Nacht van de Beslissing 2024

Op de 27ste nacht van de ramadan valt de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige Koran over aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Lailat-ul-Qadr is een gezegende nacht binnen de islam. Tijdens de ramadan 2024 in Nederland zal deze nacht waarschijnlijk op 6 april 2024 plaatsvinden.

Suikerfeest 2024

Op de eerste dag van de tiende islamitische kalendermaand, Shawwal, wordt het Suikerfeest (Eid al-Fitr), gevierd. Dit feest sluit de ramadan af. Wanneer Eid al-Fitr precies begint, hangt af van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Het feest duurt drie dagen. Waarschijnlijk zal het Suikerfeest in Nederland dit jaar op woensdag 10 april 2024 beginnen.

Ramadan gebedstijden 2024

Het gebed is één van de vijf pilaren van de islam. Voor iedere moslim is het van belang om de rituele gebeden (Salah) op tijd te verrichten. Naast de vijf verplichte gebeden, dienen er tijdens de ramadan nachtgebeden verricht te worden. Kijk op onze pagina gebedstijden ramadan voor meer informatie over deze gebeden en de gebedstijden.

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.