Ramadan 2024

Wanneer start de Ramadan? Het begin van de vastenmaand ramadan start op maandagochtend 11 maart 2024 en eindigt waarschijnlijk op dinsdagavond 9 april 2024. Het suikerfeest (‘Eid al Fitr/Bayram) zal starten op woensdag 10 april 2024.

11 maart 2024

Het is tijd om je Zakat te betalen

Betaal nu jouw Zakat of bereken deze met onze uitgebreide calculator. Help ons om onze medemoslims in Nederland te helpen. 

Jouw Ramadan planner

Deze Ramadan kalender is als een schatkist vol uitdagingen! Elke dag vind je een nieuwe verrassing die je zal inspireren om het beste uit jezelf te halen en anderen te helpen. Of je nu een superheld bent door je Zakat te geven, een kanjer door vrijwilligerswerk te verrichten, of die Jannah-bouwer door extra tijd voor gebed te maken, deze kalender heeft het allemaal!

Nacht van de Beslissing 2024

Op de 27ste nacht van de ramadan valt de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige Koran over aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Lailat-ul-Qadr is een gezegende nacht binnen de islam. Tijdens de ramadan 2024 in Nederland zal deze nacht waarschijnlijk op 6 april 2024 plaatsvinden.

Suikerfeest 2024

Op de eerste dag van de tiende islamitische kalendermaand, Shawwal, wordt het Suikerfeest (Eid al-Fitr), gevierd. Dit feest sluit de ramadan af. Wanneer Eid al-Fitr precies begint, hangt af van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Het feest duurt drie dagen. Waarschijnlijk zal het Suikerfeest in Nederland dit jaar op woensdag 10 april 2024 beginnen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Benieuwd naar wat wij nog meer doen?

Ken jij het Nationaal Zakat Fonds nog niet? Lees meer over ons en wat voor impact wij maken met de duizenden Zakat betalers.

Vragen? Klik hier.