Ramadan 2025
Wanneer start de Ramadan? Het begin van de vastenmaand ramadan start op vrijdagavond 28 februari 2025 en eindigt waarschijnlijk op zaterdagavond 29 maart 2025. Het suikerfeest (‘Eid al Fitr/Bayram) zal starten op zondag 30 maart 2025.
28 februari 2025
Levens veranderen doen we met de Zakat
>5.000
Mensen geholpen
€2,0M+
Uitgegeven aan Zakat in Nederland
>8.000
Betalers die hun Zakat toevertrouwden
Nacht van de Beslissing 2025
Op de 27ste nacht van de ramadan valt de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring over aan de Profeet (vrede zij met hem). Lailat-ul-Qadr is een gezegende nacht Tijdens de ramadan 2025 in Nederland zal deze nacht waarschijnlijk op 26 maart 2025plaatsvinden.
Suikerfeest 2025
Op de eerste dag van de tiende islamitische kalendermaand, Shawwal, wordt het Suikerfeest (Eid al-Fitr), gevierd. Dit feest sluit de ramadan af. Wanneer Eid al-Fitr precies begint, hangt af van het verschijnen van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Waarschijnlijk zal het in Nederland dit jaar op 30 maart 2025 beginnen.
Veelgestelde vragen
Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.
-
Hoeveel Zakat moet je geven?
Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.
Wanneer moet ik Zakat betalen?
Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.
Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.
Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?
De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:
Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is
Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden
Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is
Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft
Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden
Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem contact op of bekijk onze kennisbank.