Ramadan 2023

  1. Ramadan 2023

Wanneer is de ramadan in 2023?

Het begin van de vastenmaand ramadan is donderdagochtend 23 maart 2023 en eindigt op donderdagavond 20 april 2023. Het suikerfeest (‘Eid al Fitr) zal starten op vrijdag 21 april 2023.

Nacht van de Beslissing 2023

Op de 27ste nacht van de ramadan valt de Nacht van de Beslissing (Lailat-ul-Qadr). In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige Koran over aan de profeet Mohammed (vrede zij met hem). Lailat-ul-Qadr is een gezegende nacht binnen de islam. Tijdens de ramadan 2023 in Nederland zal deze nacht waarschijnlijk op 18 april 2023 plaatsvinden.

Suikerfeest 2023

Op de eerste dag van de tiende islamitische kalendermaand, Shawwal, wordt het Suikerfeest (Eid al-Fitr), gevierd. Dit feest sluit de ramadan af. Wanneer Eid al-Fitr precies begint, hangt af van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Het feest duurt drie dagen. Waarschijnlijk zal het Suikerfeest in Nederland dit jaar op vrijdag 21 april 2023 beginnen.

Ramadan gebedstijden 2023

Het gebed is één van de vijf pilaren van de islam. Voor iedere moslim is het van belang om de rituele gebeden (Salah) op tijd te verrichten. Naast de vijf verplichte gebeden, dienen er tijdens de ramadan Tarawih gebeden verricht te worden. Kijk op onze pagina gebedstijden ramadan voor meer informatie over deze gebeden en de gebedstijden.

Ramadan en Zakat

De ramadan en Zakat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide zijn ze onderdeel van de vijf pilaren van de Islam. Tijdens het vasten van de ramadan worden moslims eraan herinnerd vrijgevig en barmhartig te zijn. Een van de vormen van deze barmhartigheid is het geven van Zakat. Lees meer over ramadan en Zakat.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de ramadan in Nederland of de Zakat? Neem dan contact met ons op. Ook tips en ideeën zijn altijd welkom!

Vragen? Klik hier.