Wat is Zakat?

Het fundament van ons geloof

Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) is de derde pilaar van de Islam en vormt dus de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij vermogende moslims een deel van hun bezit uitgeven aan degenen die daarvoor in aanmerking komen (acht categorieën).

Wanneer je een islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de Nisab, dien je jouw Zakat te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de Nisab.

Nisab is het minimale vermogen dat je moet bezitten om Zakatplichtig te zijn. De nisab werd gelijkgesteld door de Profeet (vzmh) aan 85 gram goud of 595 gram zilver. Hedendaags staat 85 gram goud gelijk aan €5.036 (maart 2023). Onze Zakat calculator houdt automatisch rekening met de meest actuele dagkoersen.

Download hier jouw GRATIS Zakat-gids

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

De sleutel tot succes

Zakat is een van de sleutels tot succes, zowel voor het wereldse als het hiernamaals. Samen met de andere pilaren van de Islam heeft de Zakat de kracht om de duurzame ontwikkeling van onze gemeenschap te stimuleren en ondersteunen.

Zuivering en groei

Taalkundig gezien betekent Zakat zuivering en groei. Zakat is het instrument waarmee Allah (swt) ons heeft begunstigd om onze ziel spiritueel te zuiveren en te ontdoen van onze tekorten. Zakat versterkt het geloof en stelt de samenleving in staat spiritueel, economisch en sociaal te groeien.

Vragen? Klik hier.