Ik wil gewoon normaal kunnen bidden
Haar naam is Betul
Betul wil gewoon kunnen bidden
Als social worker denk ik er continu aan. Binnen ons werk bij NZF horen wij veel emotionele verhalen. Velen blijven ons bij, maar dit verhaal was anders. Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd.
Het gaat om een jonge moeder die veel heeft meegemaakt. Gevlucht, weduwe en de weg niet kennen in Nederland. Zij moet haar leven weer opnieuw opbouwen. Een huis, de inrichting, voedsel en natuurlijk kleding.. Tijdens één van de gesprekken gaf zij aan: “Ik bid zonder (schone) hoofddoek, want dit is mijn enige kleding..” Het was enerzijds pijnlijk om te horen dat zelfs deze basisbehoefte ontbrak, maar anderzijds hoopvol dat dit het eerste is waar deze vrouw zich zorgen om maakte. Vaak denken wij dat de oplossing van een armoedeprobleem hem alleen zit in geld, maar het zit hem in geld én een luisterend oor. In geld én die schouder. Het fijne is dat we onze gesprekken altijd kunnen beginnen met: Oh medemoslim(a), we zijn ervoor je. Namens heel veel Zakat-betalers: maak je geen zorgen.
Hoe NZF heeft geholpen
Wij ontvangen maandelijks honderden aanvragen via ons platform. Wij zien hele schrijnende situaties dag in dag uit. Je zou denken dat geld vaak de enige oplossing is, maar dat klopt niet altijd. Honderden snakken naast Zakat ook naar een medemoslim(a) die ze spreken en horen dat we achter hun staan en hun uitdaging onze uitdaging is. We zijn tenslotte 1 lichaam zoals wij hebben geleerd van onze Profeet saw.
Zakat verandert jou en andere levens
Het is belangrijk om te onthouden dat Zakat niet alleen is bedoeld om mensen in financiële nood te helpen, maar ook om te werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van medemoslims op lange termijn. Door je Zakat te geven via het Nationaal Zakat Fonds, kun je ervoor zorgen dat je bijdrage wordt gebruikt om de levens van andere medemoslims te verbeteren op een manier die duurzaam is. Bovendien heeft het geven van Zakat ook een positief effect op jouw eigen leven door het gevoel van voldoening en saamhorigheid dat het oplevert. Jouw medemoslims rekenen op jou.
Kunnen deze medemoslims op je rekenen?
De meest gestelde vragen
Je titel komt hier
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat is Zakat?
Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.
Wanneer moet ik Zakat betalen?
Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.
Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):
وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ
‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)
Waar moet ik Zakat betalen?
In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.
Hoeveel Zakat moet ik betalen?
Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.
Meer weten?
Ga naar onze kennisbank.
Persoonlijk gesprek?
Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.
Zakat Gids?
Download hier onze laatste Zakat-gids.