Ik wil gewoon normaal kunnen bidden

Betul wil gewoon normaal kunnen bidden

Als social worker denk ik er continu aan. Binnen ons werk bij NZF horen wij veel emotionele verhalen. Velen blijven ons bij, maar dit verhaal was anders. Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd.

Het gaat om een jonge moeder die veel heeft meegemaakt. Gevlucht, weduwe en de weg niet kennen in Nederland. Zij moet haar leven weer opnieuw opbouwen. Een huis, de inrichting, voedsel en natuurlijk kleding.. Tijdens één van de gesprekken gaf zij aan: “Ik bid zonder (schone) hoofddoek, want dit is mijn enige kleding..” Het was enerzijds pijnlijk om te horen dat zelfs deze basisbehoefte ontbrak, maar anderzijds hoopvol dat dit het eerste is waar deze vrouw zich zorgen om maakte. Vaak denken wij dat de oplossing van een armoedeprobleem hem alleen zit in geld, maar het zit hem in geld én een luisterend oor. In geld én die schouder. Het fijne is dat we onze gesprekken altijd kunnen beginnen met:  Oh medemoslim(a), we zijn ervoor je. Namens heel veel Zakat-betalers: maak je geen zorgen.

Hoe NZF heeft geholpen

Wij ontvangen maandelijks honderden aanvragen via ons platform. Wij zien hele schrijnende situaties dag in dag uit. Je zou denken dat geld vaak de enige oplossing is, maar dat klopt niet altijd. Honderden snakken naast Zakat ook naar een medemoslim(a) die ze spreken en horen dat we achter hun staan en hun uitdaging onze uitdaging is. We zijn tenslotte 1 lichaam zoals wij hebben geleerd van onze Profeet saw.

Bescherm jij de Islam van een ander?

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.