Ik wil niet meer dakloos zijn

Mijn naam is Melissa

Ik ben een alleenstaande moeder en ik woon op dit moment samen met mijn dochter van 15 jaar in een tweekamerappartement Alhamdolilah. Hiervoor woonden we in een vrouwenopvang na een zware echtscheiding met veel geweld. Mijn dochter spreekt haar vader niet meer en ik probeer een goede moeder te zijn voor haar, maar ik heb continu het gevoel dat ik tekortschiet. Mijn dochter is een hele slimme meid, maar ze is in drie jaar tijd twee niveaus gezakt. Het doet mij pijn dat ik weet dat ze door alle stress niet kan concentreren. Wij proberen samen rond te komen van een uitkering en ik probeer alles te doen voor haar, maar helaas lukt dat nu niet omdat ik een aantal schulden heb.  Het gaat om een schuld bij de Belastingdienst en mijn zorgverzekering. Ik loop sinds deze maand ook achter met de betaling van mijn huur. Ik maak mij zorgen om de toekomst en ik hoop dat iemand mij kan helpen bij mijn huurschuld. Ik wil niet nog een keer in een opvang wonen. Ik blijf Allah aanbidden in de nacht en reken op Zijn plan.

Hoe NZF heeft geholpen

Melissa heeft met de assistentie van het NZF al haar schulden kunnen afbetalen waardoor ze nu geen enkele betalingsregeling heeft en het geld wat overblijft kan gebruiken voor haar en haar dochter. Dit gebaar was voor haar een gelukkig moment en het feit dat het NZF daar de reden van is, daar is ze ontzettend dankbaar voor. Het heeft haar ook versterkt in haar imaan, wat het belangrijkste is. Melissa geeft aan ze de Zakat-betalers en donateurs altijd meeneemt in haar dua.

Ben jij er voor mensen zoals Melissa?

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.