Ik wil niet meer dakloos zijn

 

Mijn naam is Melissa

Echtscheiding + vrouwenopvang + armoede

Ik ben een alleenstaande moeder en ik woon op dit moment samen met mijn dochter van 15 jaar in een tweekamerappartement Alhamdolilah. Hiervoor woonden we in een vrouwenopvang na een zware echtscheiding met veel geweld. Mijn dochter spreekt haar vader niet meer en ik probeer een goede moeder te zijn voor haar, maar ik heb continu het gevoel dat ik tekortschiet. Mijn dochter is een hele slimme meid, maar ze is in drie jaar tijd twee niveaus gezakt. Het doet mij pijn dat ik weet dat ze door alle stress niet kan concentreren. Wij proberen samen rond te komen van een uitkering en ik probeer alles te doen voor haar, maar helaas lukt dat nu niet omdat ik een aantal schulden heb.  Het gaat om een schuld bij de Belastingdienst en mijn zorgverzekering. Ik loop sinds deze maand ook achter met de betaling van mijn huur. Ik maak mij zorgen om de toekomst en ik hoop dat iemand mij kan helpen bij mijn huurschuld. Ik wil niet nog een keer in een opvang wonen. Ik blijf Allah aanbidden in de nacht en reken op Zijn plan.

Hoe NZF heeft geholpen

Melissa heeft met de assistentie van het NZF al haar schulden kunnen afbetalen waardoor ze nu geen enkele betalingsregeling heeft en het geld wat overblijft kan gebruiken voor haar en haar dochter. Dit gebaar was voor haar een gelukkig moment en het feit dat het NZF daar de reden van is, daar is ze ontzettend dankbaar voor. Het heeft haar ook versterkt in haar imaan, wat het belangrijkste is. Melissa geeft aan ze de Zakat-betalers en donateurs altijd meeneemt in haar dua.

Zakat verandert jou en andere levens

Het is belangrijk om te onthouden dat Zakat niet alleen is bedoeld om mensen in financiële nood te helpen, maar ook om te werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van medemoslims op lange termijn. Door je Zakat te geven via het Nationaal Zakat Fonds, kun je ervoor zorgen dat je bijdrage wordt gebruikt om de levens van andere medemoslims te verbeteren op een manier die duurzaam is. Bovendien heeft het geven van Zakat ook een positief effect op jouw eigen leven door het gevoel van voldoening en saamhorigheid dat het oplevert. Jouw medemoslims rekenen op jou.

Kunnen deze medemoslims op je rekenen?

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.