Doneren Islam

  1. Doneren Islam

Het doen van donaties is voor veel moslims een belangrijk onderdeel van het geloof. Hiermee kunnen ze andere moslims, maar ook niet-moslims helpen, die het zwaar hebben en dringend geld nodig hebben. Een van de vijf pilaren van de islam is het betalen van de jaarlijkse Zakaat, dit is een verplicht onderdeel van het doneren binnen de islam. Maar daarnaast zijn er ook enkele vrijwillige donaties die door vele moslims worden gedaan.

Sadaqah

Geld doneren aan een goed doel is binnen de islam mogelijk in vorm van de Sadaqah. Het is een vrijwillige daad in vorm van liefdadigheid, waarbij slechts wordt beoogd om Allah tevreden te stellen, maar er niets voor terug wordt verwacht. Door binnen de islam geld te doneren aan een goed doel, zuiver je je eigen rijkdom en draag je bovendien een steentje bij aan de rijkdom van je medemens. De rijkdom wordt verdeeld, omdat jij een ander iets gunt en een ander graag wilt helpen om ook welvarend te kunnen leven.

Je kunt de Sadaqah aan ieder project doneren waarbij mensen er beter van worden. Dit kan bijvoorbeeld aan een moskee zijn, maar ook aan een goed doel dat ziekenhuizen, scholen of andere faciliteiten in arme gebieden bouwt.

Riba

Riba betekent rente en mag niet worden ontvangen door moslims om voor persoonlijke doeleinden te worden gebruikt. Daarom kun je ook dit bedrag als donatie gebruiken. Doneer het aan ons en wij zorgen ervoor dat jouw Riba juist wordt ingezet.

Zakat

Naast vrijwillig geld doneren, bestaat er binnen de Islam de Zakat. Dit is een verplichte donatie voor de rijkere moslims. Zij moeten een bepaald deel van hun rijkdom aan de armeren schenken, om hun eigen eigendommen te zuiveren en mensen in nood te helpen. Waar de Sadaqah vrijwillige islamitische donaties zijn, is de Zakat een morele plicht. Dat betekent dat je het bedrag aan de hand van jouw inkomen kunt bereken. We hebben hiervoor een praktische calculator ontwikkeld, zodat je precies weet hoeveel je dit jaar moet doneren voor de islam.

Weet je al hoeveel je moet betalen? Dan kun je ook direct naar de betaalomgeving gaan om jouw Zakat te betalen.

Zakat en Sadaqah betalen via NZF

Wil je geld doneren? Dan kun je dit zelf regelen, maar het makkelijkste is om hiervoor een organisatie te gebruiken die ervoor zorgt dat het geld op de juiste plek belandt. Wij zijn zo’n organisatie. Bij ons kun je zelf kiezen waaraan je jouw Zakat dit jaar wilt uitgeven: noodfonds, woonfonds of groei- en educatiefonds.

Ook de Sadaqah en de Riba kun je via ons doneren. Dit kan zelfs allemaal tegelijk, door de Zakat, de Sadaqah en de Riba allemaal in te vullen en vervolgens op “betaal nu” te klikken.

Vragen? Klik hier.