Doneren in de Islam

 

Doneren in de Islam

Het doen van donaties is voor veel moslims een belangrijk onderdeel van het geloof. Hiermee kunnen ze andere moslims, maar ook niet-moslims helpen, die het zwaar hebben en dringend geld nodig hebben. Een van de vijf pilaren van de islam is het betalen van de jaarlijkse Zakaat, dit is een verplicht onderdeel van het doneren binnen de islam. Maar daarnaast zijn er ook enkele vrijwillige donaties die door vele moslims worden gedaan.

Sadaqah

Geld doneren aan een goed doel is binnen de islam mogelijk in vorm van de Sadaqah. Het is een vrijwillige daad in vorm van liefdadigheid, waarbij slechts wordt beoogd om Allah tevreden te stellen, maar er niets voor terug wordt verwacht. Door binnen de islam geld te doneren aan een goed doel, zuiver je je eigen rijkdom en draag je bovendien een steentje bij aan de rijkdom van je medemens.

Zakat en Sadaqah betalen via NZF

Wil je geld doneren? Dan kun je dit zelf regelen, maar het makkelijkste is om hiervoor een organisatie te gebruiken die ervoor zorgt dat het geld op de juiste plek belandt. Wij zijn zo’n organisatie. Bij ons kun je zelf kiezen waaraan je jouw Zakat dit jaar wilt uitgeven: noodfonds, woonfonds of groei- en educatiefonds.

Ook de Sadaqah en de Riba kun je via ons doneren. Dit kan zelfs allemaal tegelijk. Klik hier.

Help jij ook via NZF?

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.