Doneren in de Islam

Met de Zakat helpt NZF duizenden Nederlandse moslims die in een schrijnende situatie zitten. Door de Zakat te centraliseren en duurzaam uit te geven, versterken wij met z’n allen onze gemeenschap.

Wat jij kunt doen

Jij kunt lokaal impact maken

Jouw plicht, hun recht. Wij zijn er voor elkaar en jij hebt het instrument in handen. Gebruik deze op 1 van de volgende manieren en laten we er samen zijn voor de mensen die op ons rekenen.

Zakat

Draag bij met jouw Zakat. Jouw plicht en hun recht. Je hebt de sleutel tot succes. Bereken en betaal jouw Zakat.

Sadaqah

Draag bij met jouw Sadaqah zodat we nog meer mensen kunnen bereiken en impact kunnen maken.

Vrijwilliger worden

Sluit je aan als vrijwilliger bij NZF. Hierdoor help je niet alleen met geld, maar ook nog eens met jouw tijd.

NZF is ANBI en CBF-erkend

Wat betekent dat voor jou?

De donaties aan stichting Nationaal Zakat Fonds zijn volledig fiscaal aftrekbaar. NZF is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en hierdoor kan je de donaties aftrekken.

Direct je zakat overmaken aan NZF?
Dat kan via ons IBAN nummer: NL34 INGB 0008 3627 48

Doneren in de Islam

Het doen van donaties is voor veel moslims een belangrijk onderdeel van het geloof. Hiermee kunnen ze andere moslims, maar ook niet-moslims helpen, die het zwaar hebben en dringend geld nodig hebben. Een van de vijf pilaren van de islam is het betalen van de jaarlijkse Zakaat, dit is een verplicht onderdeel van het doneren binnen de islam. Maar daarnaast zijn er ook enkele vrijwillige donaties die door vele moslims worden gedaan.

Sadaqah

Geld doneren aan een goed doel is binnen de islam mogelijk in vorm van de Sadaqah. Het is een vrijwillige daad in vorm van liefdadigheid, waarbij slechts wordt beoogd om Allah tevreden te stellen, maar er niets voor terug wordt verwacht. Door binnen de islam geld te doneren aan een goed doel, zuiver je je eigen rijkdom en draag je bovendien een steentje bij aan de rijkdom van je medemens.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.