Armoede bestaat in Nederland

 

Armoede, je ziet het pas als je het doorhebt.

“Armoede in Nederland?! Hou toch op!” Veel mensen denken dat armoede in Nederland niet bestaat. Maar wist je dat heel veel mensen op de grond slapen, omdat zij zich geen bed kunnen veroorloven? Of met een lege maag naar bed gaan, omdat hun budget niet genoeg was voor de gehele maand? Mensen zoals jij, die om verschillende redenen in schrijnende situaties zijn beland. Ziekte, ontslag, een ongeluk of scheiding. Het kan ons allemaal overkomen.

Wanneer is iemand “arm” in Nederland?

Wat niet zichtbaar is, is niet te zien. Daarom vinden mensen het lastig om zich in te beelden dat armoede ook in Nederland bestaat. En toch gebeurt het nog te vaak dat kinderen zonder lunch naar school worden gebracht.

“Als docent let ik goed op mijn leerlingen. En zo viel me op dat Enes vaak een dubbelgevouwen snee brood als lunch meebracht. Geen beleg en geen fruit. Wat bleek, hij had ook geen bed en sliep op een dun matras.”  

Armoede is niet altijd zichtbaar. Je ziet het pas als je het doorhebt. In Nederland spreken we van armoede als je onder de armoedegrens leeft. Deze is geformuleerd door het CBS, Centraal Bureau voor de Statistieken. Voor een alleenstaande is dat 1090 euro. Tegenwoordig zijn huur-, gas/water/licht- en boodschappenkosten immens hoog. Binnen NZF wordt gekeken wat iemand maandelijks overhoudt, daarmee krijgt iedereen een eerlijke kans op hulp. Ook als je werkt kun je het namelijk zwaar hebben en maandelijks weinig tot niets overhouden.

Maak jij ook een einde aan armoede?

Wat zou jij doen?

1. Als je een keuze moet maken tussen een bed en een maaltijd?

2. Als je een keuze moet maken tussen kleding voor jouw kinderen of lesmateriaal waarmee zij zich kunnen ontwikkelen?

Dit zijn dilemma’s waar jouw medemoslim dagelijks mee kampt. Kansen en potentie gaan daardoor verloren. Zakat is het middel om jouw lokale verantwoordelijkheid te nemen en jouw medemoslim te laten groeien.

Samen bestrijden we de armoede in onze eigen achtertuin.

Wat onze gevers bereiken

Bekijk hoe de Zakat hen heeft geholpen

Jouw Zakat is mijn Islam

Ik bid zonder (schone) hoofddoek, want dit is mijn enige kleding. Het was enerzijds pijnlijk om te horen..

Vragen? Klik hier.