Armoede bestaat in Nederland

Veel mensen denken dat armoede in Nederland niet bestaat. Maar wist je dat heel veel mensen op de grond slapen, omdat zij zich geen bed kunnen veroorloven? Of met een lege maag naar bed gaan, omdat hun budget niet genoeg was voor de gehele maand? Mensen zoals jij, die om verschillende redenen in schrijnende situaties zijn beland. Ziekte, ontslag, een ongeluk of scheiding. Het kan ons allemaal overkomen.

Wanneer is iemand arm?

Wat niet zichtbaar is, is niet te zien. Daarom vinden mensen het lastig om zich in te beelden dat armoede ook in Nederland bestaat. En toch gebeurt het nog te vaak dat kinderen zonder lunch naar school worden gebracht.

Armoede is niet altijd zichtbaar. Je ziet het pas als je het doorhebt. In Nederland spreken we van armoede als je onder de armoedegrens leeft. Deze is geformuleerd door het CBS. Voor een alleenstaande is dat 1090 euro. Tegenwoordig zijn huur-, gas/water/licht- en boodschappenkosten immens hoog. Binnen NZF wordt gekeken wat iemand maandelijks overhoudt, daarmee krijgt iedereen een eerlijke kans op hulp.

Wat zou jij doen?

  1. Als je een keuze moet maken tussen een bed en een maaltijd?
  2. Als je een keuze moet maken tussen kleding voor jouw kinderen of lesmateriaal waarmee zij zich kunnen ontwikkelen?

Dit zijn dilemma’s waar jouw medemoslim dagelijks mee kampt. Kansen en potentie gaan daardoor verloren. Zakat is het middel om jouw lokale verantwoordelijkheid te nemen en jouw medemoslim te laten groeien.

Samen bestrijden we de armoede in onze eigen achtertuin.

Draag jij ook jouw Zakat af?

Dankzij jouw zakat kunnen duizenden mensen helpen. Sluit jij aan bij de duizenden andere Zakat betalers?

Lees hier over onze medemoslims

Lees meer over wat de verhalen achter de mensen die wij hebben geassisteerd

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Toch liever een expert spreken?

Weet je het even niet? Wij staan voor je klaar. Plan in onze agenda een momentje in om met een expert te spreken over jouw Zakat als ondernemer. Liever zelf proberen? Bereken dan jouw zakat.

Vragen? Klik hier.