Hoe Yaşar data-expertise en zijn hart voor de gemeenschap verbindt

okt 15, 2024 | Nieuws

  1. Nieuws
  2. Hoe Yaşar data-expertise en zijn hart voor de gemeenschap verbindt

Meet Yaşar! De teamlead Research & Development die met zijn financiële (data) en passie voor de gemeenschap, zijn bijdrage levert aan een betere toekomst voor de Nederlandse moslimgemeenschap. “Toen ik meer leerde over Zakat, realiseerde ik mij het belang en de vergaande impact ervan.” vertelt hij. Zijn gedrevenheid om kennis en data te combineren, maakt hem tot een inspirerend teamspeler bij NZF.

Met welke drie woorden zou jij jezelf willen omschrijven? En waarom?
Compassievol, omdat ik waarde hecht om ervoor te zorgen dat iedereen zich betrokken voelt. Dedicated, omdat ik mijn zegeningen wil benutten om het beste uit mezelf te halen Allah zegt in de Koran ‘Hij is Degene Die jullie het gehoor, gezichtsvermogen en het intellect heeft geschapen. Weinig dankbaarheid tonen jullie’ (23:78). Ik wil dankbaar zijn en ontdekken wat mijn persoonlijke 80%-100% inzet betekent. Energiek, aangezien ik nieuwsgierig ben om dingen te leren met opleidingen, lezingen, podcasts en boeken. Ook haal ik energie uit het gebed en sport.”

Wat is je passie buiten de professionele wereld en hoe beïnvloedt dat je dagelijkse leven?
Ik hou van sporten dus van voetbal en taekwondo tot boksen en fitness. Daarnaast ben ik graag bezig met het opdoen van kennis, vooral over religie, finance en de menselijke psyche.”

Wat is jouw favoriete hadith/ayah? En waarom?

“Oh, dat is een makkelijke; ‘Degenen die geloven (hebben) harten (die) rust vinden in het gedenken van Allah. Weet, door het gedenken van Allah komen de harten tot rust!’ (13:28).
Dit herinnert me eraan dat, ongeacht de drukte van de wereld, een moment van het gedenken aan Allah kan alles veranderen en je weer in verbinding laten voelen met Hem.

Welke profeet of metgezel zou je willen ontmoeten en waarom?

“De Profeet Muhammad (vzmh),hij is de meest geliefde persoon door Allah swt en door ons. Hij heeft zoveel uitdagingen meegemaakt en toch had hij zo een sterke band met Allah. Ik vraag me af hoe hij zo vastberaden bleef. Overigens, is hij (vzmh) een leider van een hele ummah die allerlei vraagstukken aanpakte. Een leerles voor mij is zijn vastberadenheid ondanks het wangedrag van de mensen van vroeger.

Ik heb ook een tweede persoon, namelijk metgezel Mus’ab ibn Umair (vzmh). Het fascineert mij hoe hij in Mekka al zijn rijkdom en macht opofferende omwille van Allah en de Profeet (vzmh). Een leerles uit zijn verhaal is om verder te kijken dan de materiële wereld. Zijn opofferingen als een metgezel heb ik scherp op mijn visie staan.”

Waarom heb je besloten als vrijwilliger aan de slag te gaan bij NZF?

“Met mijn finance achtergrond was ik benieuwd naar de impact van Islamic Social Finance op de samenleving. Toen ik daarin meer leerde over Zakat, besefte ik hoe belangrijk het is. Een tijdloos framework dat ons helpt met het eerlijk en verantwoord verdelen van welvaart. Daar wil ik ook graag onderdeel van zijn!”

Wat vind je het leukste aan je vrijwilligerswerk?
“De verbinding in het diverse team! We hebben data analisten, data scientists en onderzoekers, wat een uitdagende mix van numeriek werk en tekstgerichte analyses oplevert. Het kost energie om deze twee werelden te verbinden, maar het begrip dat ontstaat is zeer waardevol. Ik ben vaak onder de indruk van het team.”

Kun je iets vertellen over team Research & Development?

“Een committed team dat onderzoek doet naar de behoeften en gedragingen van de Nederlandse moslimgemeenschap. We schrijven publicaties over de resultaten van enquêtes en voeren interne analyses uit. Bijvoorbeeld, als marketing vraagt hoeveel mensen vorig jaar met Zakat zijn geholpen, analyseren wij dat en zij publiceren het op sociale media.”

Wat is jouw rol binnen het R&D-team en hoe draag je bij aan het realiseren van de NZF missie?
“Als teamlead R&D werk ik samen met het team om inzicht te krijgen in de behoeften en gedragingen van de moslimgemeenschap. We creëren zowel interne als externe inzichten, gericht op de huidige situatie en de toekomst. Ons doel is om uit te groeien tot een kennisinstituut dat onderzoekt wat mensen motiveert om moslim te zijn en hoe zij hun religie beleven. Dit versterkt niet alleen de missie van NZF, maar helpt ook bij het aangaan van samenwerkingsverbanden om meer impact te maken in de samenleving. Uiteindelijk draait onze bijdrage aan het beter vinden van hulpbehoeftigen in onze gemeenschappen om ze te helpen.”

Wat is het meest verrassende/inspirerende inzicht dat je hebt opgedaan door jouw werkzaamheden bij NZF?
“Iedereen zet zich volledig in om impact te maken. Als team lead krijg ik de kans te verbinden en te observeren, het is erg mooi om te zien hoeveel potentie er in dit team zit. Het heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om mensen echt te leren kennen.
En een toevoeging op basis van mijn journey bij NZF; reflecteer op jouw gunsten, zet je ze genoeg in op de missie van ons allemaal?”

Wil jij ook vrijwilliger worden? Klik hier en word onderdeel van onze familie!

Met jouw Zakat en Sadaqah kun je hieraan bijdragen

Wij helpen honderden medemoslims per week. Jouw plicht is hun recht. Sluit je aan bij de duizenden anderen die hun Zakat afdragen via NZF.

Meer om te lezen

De boer met kiespijn

1,5 miljoen Nederlanders vermijden de tandarts vanwege de rekeningen. Wanneer was jij bang voor...

Vragen? Klik hier.