Maximaliseer de impact van je Zakat

Zakat is de 2,5% die moslims jaarlijks uitgeven over hun vermogen.  Dit vormt een belangrijk onderdeel van ons geloof. Het betekent niet alleen geld geven aan degenen die het nodig hebben, maar het is ook een uiting van onze verbondenheid en verantwoordelijkheid voor elkaar. Maar hoe maximaliseer ik de impact van mijn Zakat?

Een kijkje in de Koran

In Surat Tawbah (9:103) zegt Allah (swt): “Neem van hun bezittingen een liefdadigheid om hen daarmee te reinigen en te zuiveren, en verricht smeekbeden voor hen (opdat Allah hen zal vergeven)”. Door onze rijkdom te delen met degenen om ons heen versterken we niet alleen onze Imaan, maar zuiveren wij ook onze rijkdom en verminderen we de ongelijkheid en het lijden.

Centraal en Lokaal

De Profeet (vmzh) stuurde Muadh ibn Jabal r.a. naar Jemen als gouverneur. Één van zijn bevelen was om de Zakat daar op te halen van de rijken en te verdelen onder hun armen. Muadh ibdn Jabal r.a. centaliseerde als het ware de Zakat. En daarnaast duidt dit bevel erop dat de Zakat in eerste instantie lokaal gehouden dient te worden en binnen het eigen gebied zowel opgehaald als verdeeld dient te worden. 

Hierdoor wordt voorkomen dat de Zakat versnipperd wordt uitgegeven en niet optimaal ten goede komt aan de behoeftigen. Daarnaast biedt centraliseren de mogelijkheid om gericht hulp te verlenen en de impact van de Zakat te maximaliseren.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.