Maximaliseer de impact van je Zakat

 

Hoe maximaliseer ik mijn impact?

Zakat is de 2,5% die moslims jaarlijks uitgeven over hun vermogen.  Dit vormt een belangrijk onderdeel van ons geloof. Het betekent niet alleen geld geven aan degenen die het nodig hebben, maar het is ook een uiting van onze verbondenheid en verantwoordelijkheid voor elkaar. Maar hoe maximaliseer ik de impact van mijn Zakat?

Een kijkje in de Koran

In Surat Tawbah (9:103) zegt Allah (swt): “Neem van hun bezittingen een liefdadigheid om hen daarmee te reinigen en te zuiveren, en verricht smeekbeden voor hen (opdat Allah hen zal vergeven)”. Door onze rijkdom te delen met degenen om ons heen versterken we niet alleen onze Imaan, maar zuiveren wij ook onze rijkdom en verminderen we de ongelijkheid en het lijden. 

Centraal en Lokaal

De Profeet (vmzh) stuurde Muadh ibn Jabal r.a. naar Jemen als gouverneur. Één van zijn bevelen was om de Zakat daar op te halen van de rijken en te verdelen onder hun armen. Muadh ibdn Jabal r.a. centaliseerde als het ware de Zakat. En daarnaast duidt dit bevel erop dat de Zakat in eerste instantie lokaal gehouden dient te worden en binnen het eigen gebied zowel opgehaald als verdeeld dient te worden. 

Hierdoor wordt voorkomen dat de Zakat versnipperd wordt uitgegeven en niet optimaal ten goede komt aan de behoeftigen. Daarnaast biedt centraliseren de mogelijkheid om gericht hulp te verlenen en de impact van de Zakat te maximaliseren.

Wil jij ook maximale impact?

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.