Hoort Zakat in het land waar je leeft?

Lokaal uitgeven?

Als moslim ben je waarschijnlijk bekend met de verplichting van de Zakaat. Maar wat is Zakat nou eigenlijk en waarom is het belangrijk om het lokaal te besteden?

Zakat is één van de vijf pilaren van de Islam. Het is een percentage van het vermogen, namelijk 2,5%, dat je elk jaar moet geven aan degenen die er recht op hebben volgens de Koran (waaronder armen, vluchtelingen, schuldenaren e.a.).

De Zakat is er voor het versterken van moslims en hun geloof in Allah. Sinds de tijd van de Profeet zie je dat de Zakat daarom dan ook veelal lokaal uitgegeven werd. Als moslim ben je minstens verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap.

De Profeet en Zakat

De Profeet (vzmh) centraliseerde en lokaliseerde Zakat. De Profeet (vmzh) stuurde Muadh ibn Jabal r.a. naar Jemen als gouverneur. Één van zijn bevelen was om de Zakat daar op te halen van de rijken en te verdelen onder hun armen. Dit bevel duidt er duidelijk op dat de Zakat in eerste instantie een lokaal karakter heeft en binnen het eigen gebied zowel opgehaald als verdeeld dient te worden. 

Bouw jij mee aan een wereld waar Islam floreert?

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.