Hoort Zakat in het land waar je leeft?

 

Lokaal uitgeven?

Als moslim ben je waarschijnlijk bekend met de verplichting van de Zakaat. Maar wat is Zakat nou eigenlijk en waarom is het belangrijk om het lokaal te besteden?

Zakat is één van de vijf pilaren van de Islam. Het is een percentage van het vermogen, namelijk 2,5%, dat je elk jaar moet geven aan degenen die er recht op hebben volgens de Koran (waaronder armen, vluchtelingen, schuldenaren e.a.).

De Zakat is er voor het versterken van moslims en hun geloof in Allah. Sinds de tijd van de Profeet zie je dat de Zakat daarom dan ook veelal lokaal uitgegeven werd. Als moslim ben je minstens verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap.

De Profeet en Zakat

De Profeet (vzmh) centraliseerde en lokaliseerde Zakat. De Profeet (vmzh) stuurde Muadh ibn Jabal r.a. naar Jemen als gouverneur. Één van zijn bevelen was om de Zakat daar op te halen van de rijken en te verdelen onder hun armen. Dit bevel duidt er duidelijk op dat de Zakat in eerste instantie een lokaal karakter heeft en binnen het eigen gebied zowel opgehaald als verdeeld dient te worden. 

Hetzelfde doen als onze voorgangers?

Afdragen via het Nationaal Zakat Fonds

Het Nationaal Zakat Fonds zorgt voor de verzameling en verdeling van Zakat in overeenstemming met de Sunnah van de Profeet Mohammed (vzmh). Dit doen wij op een verantwoorde- en transparante manier aan degenen die het nodig hebben in Nederland. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse moslims met elkaar verbonden zijn en op elkaar kunnen rekenen in tijden van hoop en wanhoop. We zijn solidair met elkaar.

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.