We lijken meer op elkaar dan we denken

 

Schouder aan schouder

In deze moderne wereld lijkt het soms alsof we verdeelder zijn dan ooit tevoren. We lijken ons te concentreren op onze verschillen, in plaats van op wat ons verbindt. Maar in de Islam zien we iets anders. Ongeacht afkomst, huidskleur, taal, rijkdom, geslacht, zijn we allemaal verbonden door ons geloof in Allah (swt) en de profeet Mohammed (vzmh).

Dit is goed zichtbaar tijdens de maand Ramadan, waar we samen het vasten verbreken en geen verschil maken tussen rijk en arm. We verrichten het nachtgebed schouder aan schouder, als een symbool van onze eenheid.

Om deze verschillen verder te verkleinen heeft Allah (swt) de Zakat in het leven geroepen. De Zakat is 2,5% van het vermogen wat moslims jaarlijks afdragen. Dit is dé manier om onze eenheid en solidariteit nog meer te versterken.

Zakat berekenen

Het berekenen van de Zakat is belangrijk bij het vervullen van deze derde pilaar. Het Nationaal Zakat Fonds beschikt over een Zakat calculator die jou hierbij kan helpen. Deze calculator is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat jij de juiste hoeveelheid Zakat berekent en uitgeeft.

Afdragen via het Nationaal Zakat Fonds

Het Nationaal Zakat Fonds zorgt voor de verzameling en verdeling van Zakat in overeenstemming met de Sunnah van de Profeet Mohammed (vzmh). Dit doen wij op een verantwoorde- en transparante manier aan degenen die het nodig hebben in Nederland. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse moslims met elkaar verbonden zijn en op elkaar kunnen rekenen in tijden van hoop en wanhoop. We zijn solidair met elkaar.

Duizenden rekenen op jouw hulp

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.