We lijken meer op elkaar dan we denken

Schouder aan schouder

In deze moderne wereld lijkt het soms alsof we verdeelder zijn dan ooit tevoren. We lijken ons te concentreren op onze verschillen, in plaats van op wat ons verbindt. Maar in de Islam zien we iets anders. Ongeacht afkomst, huidskleur, taal, rijkdom, geslacht, zijn we allemaal verbonden door ons geloof in Allah (swt) en de profeet Mohammed (vzmh).

Dit is goed zichtbaar tijdens de maand Ramadan, waar we samen het vasten verbreken en geen verschil maken tussen rijk en arm. We verrichten het nachtgebed schouder aan schouder, als een symbool van onze eenheid.

Om deze verschillen verder te verkleinen heeft Allah (swt) de Zakat in het leven geroepen. De Zakat is 2,5% van het vermogen wat moslims jaarlijks afdragen. Dit is dé manier om onze eenheid en solidariteit nog meer te versterken.

Zakat berekenen

Het berekenen van de Zakat is belangrijk bij het vervullen van deze derde pilaar. Het Nationaal Zakat Fonds beschikt over een Zakat calculator die jou hierbij kan helpen. Deze calculator is eenvoudig te gebruiken en zorgt ervoor dat jij de juiste hoeveelheid Zakat berekent en uitgeeft.

Zakat: draag bij aan de eenheid en solidariteit

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.