Wat hebben wij bereikt in 2022?

Als we terugkijken op het jaar 2022, kunnen we met trots zeggen dat we samen duizenden mensen hebben geholpen en hoop hebben gegeven aan onze Nederlandse medemoslims. Dit hebben we kunnen bereiken dankzij de gulle Zakat-betalingen van onze supporters. In totaal hebben we tot nu toe meer dan 1,2 miljoen euro uitgegeven om onze gemeenschap verder te brengen en te ondersteunen in hun tijd van nood.

4.000+

Aantal donateurs

2.500+

Geholpen mensen

1.3M

Uitgegeven Zakat

Wij rekenen op jouw steun om anderen te helpen

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Mijn naam is Ryan

Ik wil u vertellen hoe moeilijk het soms voor mij is om naar school te gaan. Niet omdat ik geen zin heb in school, maar omdat ik soms met een lege maag naar school kom. Thuis hebben we niet altijd genoeg eten en het is pijnlijk om met een hongerig gevoel op school te zitten. Papa en mama hebben ook veel stress, omdat ze schulden hebben en iedere maand hard moeten werken om rond te komen. We kunnen ons geen extra dingen veroorloven, zoals nieuwe kleren of speelgoed.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.