Ramadan in coronatijd

 

Ramadan in coronatijd

Dinsdag 22 maart 2023 begint waarschijnlijk de Ramadan. Net als vorig jaar zal deze door de coronamaatregelen anders zijn dan normaal. Naast zelfbeheersing, bescheidenheid en liefdadigheid, staat de Ramadan normaal in het teken van ontmoeting en saamhorigheid. Samenkomen, samen naar de moskee gaan, samen bidden, samen vasten, samen genieten van de iftar-maaltijden en uiteindelijk samen het suikerfeest vieren. Dat is dit jaar helaas weer niet mogelijk op de gebruikelijke manier. Erg jammer, maar je gezondheid en die van jouw familie staat natuurlijk bovenaan. Wel kun je de Ramadan in deze coronatijd op een andere manier invullen. Wij geven je graag enkele tips.

Bidden in coronatijd

Zoals het er nu naar uitziet zal het bidden tijdens de Ramadan door de huidige coronaregels niet in de moskee kunnen plaatsvinden, maar alleen thuis. Wel kun je bij veel moskeeën in het land online meekijken wanneer de Imam zijn rituele gebeden doet. Daarnaast organiseren vele islamitische verenigingen lezingen, preken en discussiepanels waaraan je kunt deelnemen. Zo is er vaak na de iftar en voor het late gebed een lezing die via livestream te volgen is.

Iftar in coronatijd

Na een dag niet eten en drinken, is ‘s avonds het moment om het vasten te onderbreken voor het avondmaal, de iftar. Omdat de huidige coronaregels slechts 1 bezoeker per dag voorschrijven, kun je helaas niet al je familie en vrienden uitnodigen om samen bij je thuis van de iftar te genieten. Gelukkig is er dankzij alle technologieën van alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van foto’s of video’s wanneer je de gerechten aan het bereiden bent, om daarna uiteraard ook het eindresultaat te delen! Of ga videobellen met je familie en vrienden, bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype of Google Meet. Daarnaast kun je ook je heerlijke maaltijden delen met je buren of doneren aan de minderbedeelden.

Suikerfeest in coronatijd

Net als bij de rituele gebeden en de iftar zal ook het suikerfeest dit jaar geen groots samenkomen zijn. Het Eid gebed kun je dit jaar waarschijnlijk niet in de moskee doen en het suikerfeest zelf zul je in kleine kring moeten vieren. Wellicht dat bovenstaande tips je kunnen helpen om er toch een mooi suikerfeest van te maken.

Ramadan in quarantaine

Zit je in quarantaine omdat iemand in jouw familie corona heeft of heb jij zelf klachten? Dan zal de Ramadan voor jou misschien nog een stukje zwaarder zijn. Niet alleen vanwege je gezondheidszorgen, maar ook omdat het nog eenzamer zal zijn. Weet dat er altijd iemand is die jou kan helpen. Wees daarom niet bang om om hulp te vragen aan familie, buren of vrienden.

Meer tips

Heb je zelf nog tips om de Ramadan in coronatijd te vieren? Laat het ons weten! Neem contact met ons op.

Vragen? Klik hier.