DUO studieschuld en Zakat

Ik heb een studieschuld bij DUO van 20.000 EU. Ik werk op dit moment en betaald elke maand 100 EU terug. Mag ik deze schuld aftrekken?

De studieschuld bij DUO is een langetermijn schuld en drukt niet in z’n volledigheid op jou bij het aanbreken van jouw Zakat-dag aangezien er een betaalregeling is getroffen waarin jij 100 EU per maand betaald. Ervan uitgaande dat de 100 EU per maand een aflossing is zonder de verboden rente (rente mag je niet aftrekken) geven de geleerden aan dat jij tot maximaal 12 maanden aan aflossingen in mindering mag brengen op jouw Zakatplichtige bezittingen.

Met betrekking tot het in mindering brengen van bepaalde schulden is het belangrijk om op te merken dat de geleerden aangeven dat hier niet te vrij mee om gegaan dient te worden. Neem schulden alleen in mindering als het betalen van de Zakat jou in moeilijkheden brengt in het terugbetalen van jouw schulden. Dit komt overeen met de islamitische filosofie dat een Zakat-betaling mogelijk van invloed kon zijn op iemands capaciteit om de schulden terug te betalen. Als dit niet het geval dan adviseren wij om zo min mogelijk tot geen schulden in mindering te brengen.

Niet kunnen vinden wat je zoekt?

Wij staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op.
Neem contact op
Vragen? Klik hier.