1. Jouw 2,5% = Mijn 100 %

Jouw 2,5% = Mijn 100%

Het doel van de Zakat is om te helpen bij het verminderen van ongelijkheid en armoede en om te werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in het algemeen en het zuiveren van je eigen rijkdom. Het Zakaat percentage is 2.5% en wordt berekend over bepaalde bezittingen. Dit omvat geld, goud, zilver, landbouwproducten en handelswaar. Als je 2.5% van je bezittingen als Zakaat geeft, kan dit een enorm verschil maken voor andere mensen. Sterker nog, jouw 2.5% Zakaat is vaak de 100% van de behoeftige ontvanger. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je aan deze verplichting voldoet. Als je twijfelt of je verplicht bent om Zakat af te dragen doe dan de Zakat-berekening hieronder.👇

Het Nationaal Zakat Fonds is een goede plek om je Zakat af te dragen als je wilt dat je bijdrage wordt gebruikt om specifieke doelen te bereiken. Door je Zakat te geven aan het Noodfonds, kun je ervoor zorgen dat mensen die het financieel moeilijk hebben toegang hebben tot de basale levensbehoeften die ze nodig hebben. Het Woonfonds kan helpen om ervoor te zorgen dat mensen een veilig en comfortabel thuis hebben, terwijl het Educatiefonds kan helpen om mensen te ondersteunen die financieel niet in staat zijn om te investeren in hun onderwijs en ontwikkeling. Dit kan in slechts 3 stappen.

Bereken
Kies fonds
Maak impact

Bereken

In 3 eenvoudige stappen kun jij jouw gemiste Zakat berekenen over de afgelopen jaren:

1. Kijk voor elk gemiste Zakat-jaar wat jij bezat
2. (minus) Wat jij op dat moment was verschuldigd
3. Reken daar 2,5% van uit en klaar, je hebt jouw Zakat bedrag over dat gemiste jaar. 

Dit dien je voor alle gemiste Zakat-jaren te doen.

Kies fonds

Vervolgens kun jij bepalen waar jouw Zakat naar toegaat door deze te verdelen over 3 fondsen:

– Noodfonds
– Woonfonds
– Groei- en educatiefonds

Maak impact

Laat jouw Zakat tot leven komen en voel de innerlijke zuivering. Tegelijkertijd maak je impact op levens van duizenden moslims in jouw omgeving.

De meest gestelde vragen

 

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Op welk moment dient deze Zakat betaald te worden?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab (vermogensdrempel), dien je jouw Zakat te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Shawwal 1442 tot 1 Ramadan 1443 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Shawwal 1443 jouw Zakat afdraagt. Dus ook de Zakat over de gemiste jaren dient zo snel mogelijk betaald te worden. 

Plan hier een afspraak met één van onze Zakat adviseurs als jij jouw situatie wil bespreken.

Hoe kan het dat ik mijn Zakat niet heb betaald?

Over het algemeen kunnen mensen om een aantal opzettelijke of onopzettlijke redenen de Zakat-betaling missen. Bijv.:

– De Zakat vergeten te hebben of gewoon niet te weten wat het is
– De Zakat verkeerd berekenen en als gevolg daarvan helemaal niet betalen of minder dan wat verschuldigd is
– Luiheid en de Zakat daarom missen

Hoeveel Zakat moet ik betalen als ik nooit heb betaald?

Goed dat je bezig bent met jouw eventuele gemiste Zakat. Je dient voor elk jaar met terugwerkende kracht vast te stellen of je Zakatplichtig was en dan dien je 2,5% van jouw vermogen af te staan voor de gemiste Zakatplichtige jaren. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is. Deze berekening dien je dan te doen voor elk gemiste jaar. 

Als je er niet uitkomt dan kun je hier een adviesgesprek inplannen met één van onze Zakat adviseurs.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids

Vragen? Klik hier.