Informele schulden:

Een tweezijdige medaille

Ontdek ons nieuwste onderzoek: ‘Informele schulden in Nederland – Een tweezijdige medaille’

In samenwerking met het KIS en het Verwey-Jonker Instituut, is er voor het eerst onderzoek verricht naar de complexiteit rondom informele schulden, met een focus op de moslimgemeenschap.

Informele schulden sluimeren onopgemerkt en richten onherstelbare schade aan in duizenden levens in Nederland. Deze vorm van schuld blijft tot op heden onderbelicht in onze maatschappij. In ons onderzoek lees je meer over hoe ingewikkeld deze schulden zijn en wat ze doen met mensen en onze samenleving.

Ons onderzoek in de Volkskrant

Ook de Volkskrant is ons onderzoek niet voorbij gegaan. Lees hier de persoonlijke verhalen van mensen die slachtoffer werden van informele schulden.

Duik in de bevindingen van het onderzoek

Ons onderzoek onthult niet alleen de veerkracht van gemeenschappen in tijden van nood, maar ook de schrijnende realiteit van degenen die kiezen voor informele schulden als laatste redmiddel.

Brede maatschappelijke kwestie

Dit onderzoek is weliswaar gericht op Nederlandse moslims met schulden, maar het is belangrijk om te beseffen dat het een veel groter probleem is dat iedereen kan raken.

Tweezijdige medaille

Schulden hebben zowel goede als slechte kanten. Aan de ene kant laten ze zien dat mensen elkaar willen helpen, wat goed is voor de gemeenschap. Maar aan de andere kant kunnen schulden ook veel problemen veroorzaken.

Impact op bestaanszekerheid

Schulden kunnen grote gevolgen hebben voor iemands leven, zoals het risico om uit huis gezet te worden. Dit kan ervoor zorgen dat mensen schulden gaan maken.

Taboe en schaamte

Mensen praten niet makkelijk over schulden omdat er veel schaamte is. Het is daarom belangrijk om dit probleem zichtbaar te maken en de mensen die het treft te helpen.

Diversiteit van betrokkenen

In de moslimgemeenschap in Nederland zijn er verschillende soorten mensen die schulden hebben. Dit kan variëren van alleenstaande ouderen tot moeders met jonge kinderen, van vluchtelingen tot jongeren, en van mensen met psychische problemen tot gezinnen met verslavingsproblemen.

Diepe persoonlijke impact

Het hebben van schulden kan iemands zelfbeeld en eigenwaarde sterk beïnvloeden. Dit heeft niet alleen effect op de persoon zelf, maar ook op zijn of haar familie en de gemeenschap.

Steun ons in onderzoek

Wij maken een verschil voor onze lokale Ummah en jouw steun is essentieel om dit voort te zetten en te groeien. Jouw maandelijkse donatie aan het NZF is een investering in solidariteit en het versterken van onze gemeenschap.

Luister naar hun ervaringen

Doe je koptelefoon op, sluit je ogen en ervaar  de wereld van iemand met informele schulden. Voel hun emoties en ervaar hun realiteit.

Vragen? Klik hier.