Ik ga bijna dood, maar jij was er voor me

Mijn naam is Hasana

Ik, Hasana, ben ernstig ziek en heb al veel operaties achter de rug, omdat ik kanker heb wat zich door mijn hele lichaam verspreidt. Volgens de doktoren heb ik niet meer lang te leven. Ik heb nog een dochtertje van 10 jaar oud, Amina, die ik vanwege de financiële situatie niet alles kan geven waar ze recht op heeft. Dit is een noodkreet naar jullie toe om hulp te krijgen insha’Allah.

Hulpvraag aan NZF

Hasana heeft haar hulpvraag aan ons toevertrouwd samen met haar maatschappelijk werker. Haar gezondheidssituatie is verergerd en zij mist inmiddels veel organen. Ze is uitbehandeld en krijgt alleen nog pijnmedicatie om het leven dragelijk te maken. Ze kruipt soms op de grond van de pijn. Haar dochter checkt soms of haar moeder nog ademt. Hasana wil graag de tijd die ze nog heeft samen met haar dochter zo goed mogelijk doorbrengen in een gezellige en huiselijke sfeer. Met de hulp van NZF heeft ze laminaat kunnen leggen en de kamer van haar dochter kunnen opfleuren met een nieuw kleurtje en een paar leuke accessoires. Ze is blij en voelt zich gezegend en gesteund door NZF in haar strijd. Ze vertelde met een brok in haar keel dat haar dochter iedere dag briefjes voor haar achterlaat met lieve berichtjes en zelf geknutselde cadeautjes.

Bouw jij mee aan een wereld waar Islam floreert?

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Vragen? Klik hier.