Ik ga bijna dood, maar jij was er voor me!

 

Mijn naam is Hasana

Kanker + armoede + dochtertje

Ik, Hasana, ben ernstig ziek en heb al veel operaties achter de rug, omdat ik kanker heb wat zich door mijn hele lichaam verspreidt. Volgens de doktoren heb ik niet meer lang te leven. Ik heb nog een dochtertje van 10 jaar oud, Amina, die ik vanwege de financiële situatie niet alles kan geven waar ze recht op heeft. Dit is een noodkreet naar jullie toe om hulp te krijgen insha’Allah.

Hulpvraag aan NZF

Hasana heeft haar hulpvraag aan ons toevertrouwd samen met haar maatschappelijk werker. Haar gezondheidssituatie is verergerd en zij mist inmiddels veel organen. Ze is uitbehandeld en krijgt alleen nog pijnmedicatie om het leven dragelijk te maken. Ze kruipt soms op de grond van de pijn. Haar dochter checkt soms of haar moeder nog ademt. Hasana wil graag de tijd die ze nog heeft samen met haar dochter zo goed mogelijk doorbrengen in een gezellige en huiselijke sfeer. Met de hulp van NZF heeft ze laminaat kunnen leggen en de kamer van haar dochter kunnen opfleuren met een nieuw kleurtje en een paar leuke accessoires. Ze is blij en voelt zich gezegend en gesteund door NZF in haar strijd. Ze vertelde met een brok in haar keel dat haar dochter iedere dag briefjes voor haar achterlaat met lieve berichtjes en zelf geknutselde cadeautjes.

Zakat verandert jou en andere levens

Het is belangrijk om te onthouden dat Zakat niet alleen is bedoeld om mensen in financiële nood te helpen, maar ook om te werken aan het verbeteren van de levensomstandigheden van medemoslims op lange termijn. Door je Zakat te geven via het Nationaal Zakat Fonds, kun je ervoor zorgen dat je bijdrage wordt gebruikt om de levens van andere medemoslims te verbeteren op een manier die duurzaam is. Bovendien heeft het geven van Zakat ook een positief effect op jouw eigen leven door het gevoel van voldoening en saamhorigheid dat het oplevert. Jouw medemoslims rekenen op jou.

Kan Hasana en Amina op jou rekenen?

De meest gestelde vragen

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is Zakat?

Zakat is de derde pilaar binnen de Islam en vormt de basis van het geloof. Het is een verplichte daad van aanbidding, waarbij moslims die vermogen bezitten een deel daarvan moeten afstaan aan degenen die daarvoor in aanmerking komen.Taalkundig gezien wordt Zakat geassocieerd met zuivering en groei. Het woord ‘Zakat’ stamt van het Arabische werkwoord زكا wat ‘groeien, vermeerderen en zuiveren’ betekent.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen.

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt. Dit is in overeenstemming met de woorden van Allah (swt):

وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

‘En geef zijn recht (uit) op de dag van de oogst’ (Koran 6:141)

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Hoeveel Zakat moet ik betalen?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Meer weten?

Ga naar onze kennisbank.

Persoonlijk gesprek?

Plan een Zakat adviesgesprek in met één van onze adviseurs.

Zakat Gids?

Download hier onze laatste Zakat-gids.

Vragen? Klik hier.