Gemiste Zakat?

Heb je in het verleden nooit jouw Zakat betaald? En had je wel Zakat moeten betalen. Geen zorgen! Wij zijn er voor je en zullen je helpen. Bereken gelijk jouw Zakat en lees hieronder meer.

Hoe bereken je jouw gemiste Zakat?

Er zijn duizenden mensen die hun Zakat altijd verwarden met de Sadaqah. Of zich er niet van bewust waren dat de Zakat echt berekend dient te worden. Maak je geen zorgen. Volg deze stappen en je lost jouw schuld in.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Bepaal jouw Zakat dag

Allereerst dien je jouw Zakat-dag te bepalen. Dit is het moment waarop jij altijd jouw Zakat dient te berekenen en te betalen. Hoe doe ik dat? Je moet kijken naar wat het eerste moment was dat jij boven de Nisab (vermogensgrens) kwam. Als dat 20 Ramadan in 2018 was dan moet je deze datum opschrijven. Vervolgens dien je voor het eerst jouw Zakat te berekenen het volgende jaar op 20 Ramadan in 2019. 

Berekenen van de Zakat

In 3 eenvoudige stappen kun jij jouw gemiste Zakat berekenen over de afgelopen jaren:

1. Kijk voor elk gemiste Zakat-jaar wat jij bezat
2. (minus) Wat jij op dat moment was verschuldigd
3. Reken daar 2,5% van uit en klaar, je hebt jouw Zakat bedrag over dat gemiste jaar.

Dit dien je voor alle gemiste Zakat-jaren te doen. Hiervoor gebruik je onze Zakat calculator.

Betaal jouw Zakat

Vervolgens kun je de Zakat afdragen via het Nationaal Zakat Fonds en kun je de levens veranderen van duizenden medemoslims. Betaal hier.

Veelgestelde vragen

Er zijn vaak vragen over het betalen van de Zakat. Wij kunnen je helpen bij al jouw vragen.

-
Hoeveel Zakat moet je geven?

Wanneer je Zakat-plichtig bent, moet je 2,5% van jouw vermogen afstaan. Met onze calculator kun je berekenen hoeveel dit precies is.

Wanneer moet ik Zakat betalen?

Wanneer je een Islamitische jaar in het bezit bent geweest van tenminste de nisab, dien je jouw Zakat (ook wel ‘Zakaat’ genoemd) te berekenen en deze te betalen. Jouw Zakat-jaar begint op de datum waarop jouw vermogen voor het eerst gelijk of groter was dan de nisab. Zodra jij jouw Zakat-jaar hebt bereikt, dien je gelijk jouw Zakat af te dragen. 

Als jouw Zakat-jaar van 1 Ramadan 1440 tot 1 Ramadan 1441 loopt, dan is het de bedoeling dat jij gelijk op 1 Ramadan 1441 jouw Zakat afdraagt.

Waar moet ik Zakat betalen?

In de traditie van de Islam was de Zakat in beginsel gecentraliseerd en gelokaliseerd. Dit betekent dat de Zakat zoveel mogelijk uitgegeven dient te worden in de samenleving waar het geld is verdiend. Dit is vaak de plek waar jij woont en leeft. Als jij in Nederland of België woont dan ben jij verantwoordelijk voor jouw lokale gemeenschap en dient de Zakat daarom dan ook daar betaald te worden.

Is de Sadaqah een onderdeel van de Zakat?

De Sadaqah verschilt van de Zakat. De Sadaqah is een vrijwillige liefdadigheid en kan geld zijn, maar ook een glimlach. De Zakat daarentegen is een jaarlijks terugkerende financiële verplichting. Zie hieronder een aantal verschillen:

Verschil 1: Zakat is een jaarlijkse verplichting terwijl Sadaqah nooit verplicht is

Verschil 2: Zakat wordt betaald over specifieke bezittingen zoals; contant geld, bedrijfsbezittingen, vorderingen etc., terwijl Sadaqah geen specifieke bezittingen kent waarover betaald dient te worden

Verschil 3: Het niet afdragen van de Zakat is een zonde terwijl het niet geven van Sadaqah geen zonde is

Verschil 4: Zakat heeft een vermogensdrempel (Nisab) terwijl Sadaqah geen vermogensdrempel heeft

Verschil 5: Zakat werd in het algemeen lokaal uitgegeven, terwijl Sadaqah overal in de wereld uitgegeven kan worden

Staat jouw vraag er niet tussen?

 

Neem contact op of bekijk onze kennisbank.

Jouw gemiste Zakat is het recht van jouw medemoslims

Doneer Sadaqa óf betaal jouw zakat zodat wij hiermee namens jou verder mensen kunnen helpen.

Vragen? Klik hier.